signalen afstand nemen relatie 2

Red flag alert: signalen die aangeven dat je beter afstand kunt nemen in relatie

Love & Life10 okt 2024, 18:00 doorRomy Nouwen
Red flag alert! Soms zijn er van die overduidelijke signalen die erop wijzen dat je eigenlijk beter afstand kunt nemen in je relatie. Dat het eigenlijk beter is dat je afscheid neemt van je huidige lover, omdat er simpelweg geen toekomst in zit. Wij vertellen je erover.

Disbalans in je relatie

In een relatie is het ontzettend belangrijk dat je de juiste balans weet te vinden. Je kunt niet altijd evenveel in je relatie stoppen, maar het moet zeker wel in verhouding zijn met elkaar. Als het niet in verhouding is, zal dat op de lange termijn zorgen voor een probleem tussen jou en je partner. Je wil immers zelf ook iets terugzien van de energie die jij erin stopt – logisch natuurlijk. Als dat niet gebeurt, zal je merken dat de intimiteit en liefde langzaam op een laag pitje komt te staan. Enne, dat wil je natuurlijk niet.

Signalen die aangeven dat je beter afstand kunt nemen in je relatie

Uiteindelijk is het dus echt heel belangrijk dat jij en je partner op dezelfde lijn zitten. Dat jullie allebei evenveel moeite in jullie relatie steken om zo te bouwen aan een toekomst. Maarre, als dat niet het geval is, kun je dat vaak herkennen aan een aantal signalen. Hoewel je misschien eerst niet meteen doorhebt dat er disbalans is, ben je misschien wel in staat om de volgende signalen te herkennen. Wij zetten ze op een rijtje. Herken jij deze signalen wel? Dan is het tijd om eens goed na te denken wat je wil in je relatie.

1. Je grenzen worden niet gerespecteerd

In een relatie moet je ook soms je grenzen aangeven. Er zijn dingen die je fijn vindt, maar ook zeker dingen die je niet zo fijn vindt. Je partner hoort de grenzen die jij aangeeft te respecteren. Hij of zij moet daar rekening mee houden om te bewijzen dat hij je serieus neemt. Gaat je partner regelmatig over je grenzen heen en neemt hij ze helemaal niet serieus? Dan is dat een duidelijk signaal.

2. Communiceren gaat twee kanten op 

Communiceren is heel belangrijk in een relatie. Je moet blijven vertellen wat je voelt en waarom je dat voelt. Maarre, daar houdt het natuurlijk niet mee op. Als je praat tegen iemand, wil je ook graag dat er naar je geluisterd wordt. Je wil je gehoord voelen. Als een partner niet goed luistert én zelf ook niet communiceert, heeft dat na een tijdje waarschijnlijk vervelende gevolgen.

3. Je staat nooit op nummer één

Natuurlijk hoeven jullie niet constant met elkaar te zijn. Je kunt ook heus allebei je eigen ding doen af en toe. Dat is juist heel gezond. Maar goed, er zijn natuurlijk ook grenzen! Als jij altijd op de tweede plek komt en plaats moet maken voor andere belangrijke dingen, is dat een belangrijk teken. Dan sta je misschien sowieso wel op de tweede plaats en is er ook geen ruimte voor jou op de eerste plaats.

4. Je partner wil de controle overnemen

Wanneer je een relatie hebt, is het belangrijk dat jullie allebei de ruimte hebben om ook je eigen ding te doen. Maarre, voor veel mensen is dat toch niet zo vanzelfsprekend. Er zijn namelijk genoeg mensen die graag de controle houden over hun partner. Door bijvoorbeeld af te dwingen dat er geen contact is met bepaalde mensen of door alle tijd van de partner op te eisen.

5. Er is geen vertrouwen

Een relatie zonder vertrouwen heeft simpelweg geen toekomst. Je wil het liefst de rest van je leven spenderen met iemand en dat kan zeker niet zonder vertrouwen in elkaar en in jullie relatie. Als je je partner niet alles toevertrouwt, is dat een heel duidelijk signaal naar jezelf. Eerlijkheid duurt het langst: ook in een relatie.
Enne, herken jij nou heel veel signalen en weet je diep van binnen heel goed dat jouw huidige partner niet in jouw toekomstplaatje thuishoort? Dan moet je ook eerlijk zijn tegen jezelf en er een einde aan maken. Maarre, weet wel: er opent zich altijd weer een nieuwe deur, nadat je een andere achter je dicht doet.