alcoholverslaafde vader niet uitnodigen bruiloft

Roos (29): "Ik wil mijn alcohol verslaafde vader niet uitnodigen op mijn bruiloft"

Love & Life23 jun , 20:00 doorRomy Nouwen
Roos (29) geeft binnenkort het ja-woord bij het altaar, maar weet nog niet of ze haar alcohol verslaafde vader onderdeel zal laten zijn van het geheel. Ze wilde hem niet uitnodigen, maar begint nu toch te twijfelen. Online doet ze haar verhaal.

Slechte band met vader

De 29-jarige Roos zit met de handen in het haar. Al jaren lang heeft ze nauwelijks tot geen contact met haar vader. Hun band is de afgeslopen jaren flink verslechterd en ze voelt zich niet meer op haar gemak bij haar vader. Dat komt doordat hij zwaar verslaafd is aan alcohol, al jaren. Toen Roos nog een klein meisje was, was het al geen fijne situatie om met hem in huis te wonen. Toen ze een jaar of elf was, lukt het haar moeder om van hem te scheiden. Sindsdien hebben ze elkaar weinig gezien.
Inmiddels is Roos natuurlijk al een stuk ouder. Ze is opgegroeid, heeft haar school afgemaakt, gestudeerd en werkt nu bij een fijn bedrijf waar ze het naar haar zin heeft. Ze heeft zich ook verdiept in verslaving, om zo beter te begrijpen hoe haar biologische vader zijn keuzes maken. Daarom voelt ze ook helemaal geen woede ten opzichte van hem. Dat neemt alleen niet weg dat er ook geen affectie is. Alleen de eerste elf jaar is hij voor haar een echte vader geweest, maar daar herinnert ze zich maar weinig van. Ze ziet hem nu gewoon als een man met een verslaving, zonder daar een oordeel over te vellen.

Bruiloft op de planning

Hoewel ze jaren lang helemaal oké is geweest met deze manier van omgang, begint er nu toch een twijfel toe te slaan. Binnenkort stapt ze namelijk in het huwelijksbootje met haar grote liefde Lucas. Al die tijd heeft ze gedacht dat ze haar vader dan niet zou uitnodigen voor deze dag. Hoe dichter bij ze bij de trouwdag komt, hoe meer ze een leegte voelt. Lucas nodigt wel beide ouders uit, dus het zal opvallen dat Roos alleen haar moeder heeft uitgenodigd. Toch ziet ze ook weer niet in waarom ze haar vader zou uitnodigen, want ze heeft verder geen gevoelens voor deze man.

Advies inwinnen

Roos heeft inmiddels veel gesprekken gevoerd met Lucas, maar ook hij wil de knoop niet doorhakken. Hij vindt dat ze het zelf moet doen, maar benadrukt keer op keer wel dat ze geen verkeerde keuze kan maken. Hij zal haar steunen in iedere keuze die ze maakt. Daarom vertelt ze nu aan experts online haar verhaal in de hoop zo antwoorden te vinden op de vele vragen die ze heeft.
Het advies luidt heel duidelijk: je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Waarschijnlijk kun je een enorme druk voelen vanuit je omgeving, omdat dat 'perfecte plaatje' zo duidelijk geschetst wordt in de maatschappij. Toch is zo'n bruiloft jouw dag en mag jij beslissen hoe die dag gaat verlopen – en dus ook welke mensen erbij aanwezig zullen zijn. Daarbij hoef je je niet helemaal niet te verantwoorden tegenover andere mensen. Als jij een goede reden hebt om je vader (of iemand anders) niet uit te nodigen, is daar helemaal niets mis mee.

Poll