De vraag van vandaag: mogen we wel kritiek hebben op de 'havermelkelite' of moeten we deze gewoon omarmen. Daar hebben veel mensen inmiddels hun twijfels bij. Er is enorm veel kritiek, maar is dat wel terecht? Dit is onze mening
De term 'havermelkelite' verwijst naar mensen die havermelk verkiezen boven 'normale melk', maar dat is zeker niet alles. Ze staan om veel meer bekend. Bijvoorbeeld om hun pijlsnelle én stille – veel te dure – elektrische fietsen, voorkeur voor hippe, Instagramwaardige restaurantjes en een enorme voorliefde voor het bakken van eigen zuurdesembrood. Het zijn mensen die boven modaal verdienen, en dat ook graag aan de buitenwereld laten zien door middel van de luxe levensstijl die ze nastreven.
Hoewel ontzettend veel mensen onderdeel uitmaken van deze subcultuur – want zo mogen we het inmiddels zeker noemen – is er ook nog steeds heel veel kritiek. De wisselende meningen zijn uiteenlopend. Van ontzettend positief tot onbegrip.
Gek is het niet. We verwijten veel mensen om ons heen dat we ons veel te veel laten leiden door andere mensen. Door andermans meningen en gedrag. Kuddegedrag noemen we dat ook wel. We houden onszelf voor dat we uniek moeten zijn, en dus vinden we het raar als mensen 'gewoon' de kudde volgen. Allemaal zijn we het liefst een beetje uniek, maar kunnen we ook niet anders dan een beetje afkijken bij anderen - hallo sociale media. Je aansluiten bij een kudde – of in dit geval een subcultuur – is daarom echt zo gek nog niet. En laten we eerlijk zijn, ook de mensen die veel vintage kopen om er unieker uit te zien, lopen veelal in dezelfde items rond.
Terug naar de havermelkelite. Een subcultuur die behoorlijk onder vuur ligt. Het is een bekend patroon waarbij de nieuw opgekomen generatie wordt bekritiseerd voor het veranderen van de cultuur en dynamiek van een stad. Maar, is deze subcultuur dan echt zo erg? De VanMoof, dure koffie en sportklassen lijken symbool te staan voor de havermelkelite. Dus eigenlijk, zorgen ze juist voor een enorme groei van de economie. Want geld laten rollen, kunnen ze als de beste. Dus ja, we moeten de havermelkelite zeker omarmen. En dan daarbij zijn ze heus niet de eerste subcultuur die om de hoek komt kijken. Hoewel er dus ontzettend veel kritiek op is, vormen ze geen direct gevaar voor de maatschappij of voor onze cultuur.
Vroeger werd de stad tijdelijk overgenomen door bijvoorbeeld de krakers, de hippies en de rijke boomers. Ook toen was er enorm veel kritiek op deze subculturen. Er viel van alles te vinden van de keuzes die deze mensen maakten én hoe ze zich gedroegen. Maar, achteraf gezien hebben ze niet een hoop verpest en tot op de dag van vandaag geen enorme stempel gedrukt op hoe we nu leven. Niet per se. Na een tijdje valt zo'n subcultuur namelijk langzaam weer uit elkaar en verdwijnt hij voor je het weet weer.
We kunnen de havermelkelite dus gewoon omarmen, vinden wij. Ook deze subcultuur zullen we - waarschijnlijk - maar tijdelijk ervaren, want uiteindelijk komt er vast weer iets anders waar we onze mening over kunnen vormen. Neem het met een korreltje zout en zorg ervoor dat je onthoudt: leef én laat leven. Dan komt het goed.