Soms gebeurt het je: je ontmoet iemand die om jouw geeft. Iemand die naar je luistert, naar je lacht en interesse toont in jou. En in plaats van dat je daar blij mee bent en je gezien voelt, is jouw eerste reactie vluchten. Je trekt je terug en duwt iemand weg. En dat terwijl je diep van binnen misschien wel verlangt naar verbinding. Allemaal heel tegenstrijdig, maar wel heel herkenbaar voor velen. En dat betekent niet dat je gek bent, maar het zegt wel iets over je.
Emotionele schaarste
Als je bent opgegroeid met weinig
liefde, genegenheid en bevestiging heeft dat impact op hoe je omgaat met liefde. Je leert dan eigenlijk al op jonge leeftijd om tevreden te zijn met weinig en je verwachtingen laag te houden. Als er dan iemand komt die jou ineens overlaadt met liefde, gaat dat mis. In plaats van dat je dankbaar bent dat je zoveel liefde ontvangt, voelt het overweldigend. Alsof je dat niet aankan.
Dit fenomeen wordt ook wel emotionele schaarste genoemd. Als liefde in je jeugd maar zeldzaam was, voelt dit op latere leeftijd juist als overprikkeling. Je kunt complimenten niet zo goed meer ontvangen, omdat ze je een ongemakkelijk gevoel geven. Iemand die er 'altijd voor je is' voelt eerder verstikkend dan veilig.
Zelfbescherming
Maar waarom hebben we dan de neiging om weg te rennen voor liefde? Het voelt misschien als een zwakte, maar dat is het niet. Het is eigenlijk een oud verdedigingsmechanisme. Om echt liefde te voelen en te ervaren moet je je openstellen. En dat openstellen is kwetsbaar. Als je ooit ervaren hebt dat die liefde en genegenheid ook snel kan omslaan in afwijzing, ga je automatisch uit zelfbescherming muren om je heen bouwen. En wanneer iemand té dichtbij komt, gooi je dan die muren automatisch omhoog.
Hoe kun je dit veranderen?
Wel vervelend als je hier keer op keer tegenaan loopt. Het houdt je namelijk tegen om echt gelukkig te worden (in de liefde). Als je hier last van hebt, wil je waarschijnlijk dat dit beter wordt. Maar hoe begin je? Heel simpel. Dat begint met zelfinzicht. Je moet begrijpen waar die
angst vandaan komt én inzien dat het geen persoonlijk falen is. Daarnaast moet je het stapje voor stapje doen. De tijd nemen om aan het gevoel te wennen is heel belangrijk, zodat het je niet overweldigt.
Je moet jezelf in deze situatie de ruimte gunnen om het beetje bij beetje te leren. Zo leer je omgaan met de liefde die op je af komt, en kun je steeds wat meer aan. Wel belangrijk om open en
eerlijk te zijn tegen je (toekomstige) partner. Wees eerlijk over hoe je je voelt en dat je moet wennen aan de liefde.
Waarom het juist goed is om liefde toe te laten
Eigenlijk is het heel simpel: we rennen niet per se weg voor liefde. We willen wel liefde, maar we kunnen het gewoon niet aan als het in overvloed komt. Gelukkig zijn er manieren om daarmee te leren omgaan. Liefde hoeft namelijk niet overweldigend te zijn. Als je het in je eigen tempo doet, kan het je juist heel veel brengen.