bindingsangst

Alles over bindingsangst: wat is het en bestaat het wel écht?

Love & Life18 jun , 15:39 doorRomy Nouwen
Bindingsangst... iets waar een groot deel van ons meerdere keren in het leven tegenaan loopt. Je bent smoorverliefd, maar durft de stap simpelweg niet te zetten. Het is té eng, waardoor je het keer op keer kunt laten afweten voor jezelf. Maar hoe kom je hier nu aan en kun je er eigenlijk wel iets aan doen? Lees snel verder om meer over bindingsangst te weten te komen.

Wat is bindingsangst?

Je wordt zeker niet geboren met bindingsangst. Sterker nog: het zit in de mens om juist wél te willen binden. Als klein kindje hecht je je al aan je familie en gaandeweg je leven verlang je je steeds meer naar iemand om je aan te hechten en het leven mee te delen. Toch kan het gaandeweg je leven toch iets anders lopen dan je van te voren in gedachten had. Juist wanneer je het wel ziet zitten met iemand en jullie steeds meer naar elkaar toe groeien, komt je kwetsbare kant steeds meer naar boven. Mocht het dan toch niet goed aflopen, kun je makkelijk gekwetst worden. Juist dat is hetgeen wat ervoor kan zorgen dat je problemen krijgt met hechten. Dit noemt men ook wel bindingsangst, maar eigenlijk heb je dus last van eenhechtingsproblematiek.

Hechtingsstijlen

Je wordt dus niet geboren met bindingsangst, maar je ontwikkelt een bepaalde hechtingsstijl - vaak gebeurd dit al in je jeugd zonder dat je je er zelf van bewust bent. Er zijn vier verschillende manieren van hechten: veilige hechting, angst vermijdende hechting, afwijzende vermijdende hechting en de ambivalente hechtingsstijl.
Bron: Emily in Paris
Bron: Emily in Paris

Hoe kom je van je bindingsangst af?

Hoewel je dus problemen kunt ervaren met hechten, wil dat dus niet zeggen dat je de rest van je leven alleen moet blijven. Ieder mens is juist op zoek naar een maatje en diep van binnen kriebelt dit óók bij degene met hechtingsproblemen. Gelukkig is er een manier om wat aan je bindingsangst te doen. De oplossing is niet gemakkelijk, maar eigenlijk wel een beetje voor de hand liggend. Je moet gewoon een relatie aangaan in plaats van deze uit de weg gaan. Bedenk dus niet langer smoesjes voor jezelf, maar ga er gewoon voor. Daar leer je uiteindelijk het meeste van.