We leven in een samenleving waarin we continu van alles moeten zijn. Wanneer dit niet lukt, hebben we het gevoel dat we falen. Maar vaak lukken dingen niet, omdat we het diep vanbinnen niet echt willen. Misschien vind je het idee om schrijver te zijn leuk, maar wil je helemaal niet schrijven. Jij vestigt liever je aandacht op dingen die je echt leuk vindt en die echt belangrijk zijn in jouw leven. De volgende signalen wijzen erop dat je selectief gemotiveerd bent.

Foto: Anthony Tran
Foto: Anthony Tran

1. Je doet geen dingen die je niet leuk vindt

Je hebt er moeite mee om jezelf te dwingen iets te doen dat je niet leuk vindt. Je houdt jezelf liever bezig met dingen waar je energie uithaalt en die je gelukkig maken.

2. Je gelooft dat je een groot doel in het leven hebt

En dit doel is groter dan alleen naar je werk gaan, rekeningen betalen en wachten tot het einde van je leven in zicht komt. Je wil er meer uithalen.

3. Je bent niet bang om op te geven wat niet werkt

Veel mensen hebben baantjes waar ze niet gelukkig van worden of blijven bij een partner die eigenlijk niet bij hen hoort. Soms is ‘opgeven’ het meest bevrijdende en belangrijke dat je kunt doen.

4. Waar je om geeft is hetgeen dat je motiveert

Waar je goed in bent is wat je motiveert. Deze dingen bepalen jouw doel. Je realiseert dat de dingen die je leuk vindt niet willekeurig zijn, maar een deel zijn van wat je in het leven moet doen.

5. Je hebt alleen belangstelling voor dingen die jou interesseren

Je hebt geen belangstelling voor dingen die je niet interessant vindt, dus je bent hier dan ook erg selectief in. Je richt alleen je aandacht op dingen die jou wel interesseren.

6. Je wilt je liever vervuld voelen dan comfortabel

Je wil niet snel het makkelijke pad kiezen of opgeven. Je wilt ergens volledig voor gaan, maar wel alleen als dit het volledig waard is.

7. Je wilt geen energie steken in het creëren van andermans dromen

Je stopt liever tijd in het creëren van je eigen dromen en werkt liever aan een eigen mooie toekomst.