We hebben het waarschijnlijk allemaal weleens ervaren: je bent op een feestje en je ziet iemand waar je een warm gevoel van krijgt. Je hartslag stijgt en je voelt een euforisch gevoel vanbinnen. Maarre, is het de lust of de liefde die jou zo erg opwindt? En wat is het verschil tussen lust en liefde? Wij vertellen het.

Bron: Pinterest

Overlappen

Er zijn veel manieren waarop lust en liefde elkaar kunnen overlappen. “Lust kan heel erg ‘voelen’ als liefde, vooral in het begin van een relatie wanneer de nieuwe relatie-energie op een all time high is”, zegt Taylor Sparks, erotische opvoeder en oprichter van Organic Loven, een van de grootste online biologische intimiteitswinkels.

Maar zowel lust als liefde hebben ook een aantal eigenschappen die elkaar weer onderscheiden. Het is belangrijk om die eigenschappen uit elkaar te halen.

Wat is lust?

Lust kan je vergelijken met een fysieke aantrekkingskracht. Seksualiteit en relatie wetenschapper Zhana Vrangalova, omschrijft het als: “Je wil gewoon heel graag met iemand het bed induiken.” Lust wordt aangedreven door het verlangen naar seksuele activiteiten, en dan ook nog de drang om het te laten slagen. Door de intensiteit kan het soms verwarrend zijn om het van liefde te onderscheiden.

“Als je lust hebt, denk je niet na, je voelt gewoon”, vertelt klinisch seksuologe Valerie Poppel, medeoprichtster van The Swann Center, dat inclusieve seksuele voorlichting en training geeft aan cliënten.

Dan nog vanuit het wetenschappelijke perspectief: “Lust licht de beloningspaden van onze hersenen op – bijna alsof we een drugshit krijgen”, zegt Emily Morse, een arts in de menselijke seksualiteit en oprichter van de Sex With Emily podcast, een goede bron dus voor alles wat met seks en relaties te maken heeft. “Lust zet ons lichaam aan om meer testosteron te produceren, dus als we in de buurt van deze persoon zijn, voelen we ons energiek, zeer opgewonden en lichamelijk.”

Wat is liefde?

Liefde kan als ongrijpbaar voelen, omdat het gewoon heel complex is. Simpel gezegd: liefde weerspiegelt een diepe emotionele connectie – een romantische verbondenheid die, hoewel het seksuele aantrekkingskracht omvat, niet wordt gezien als lust. Dit komt dus door die emotionele en romantische connectie.

Er zijn twee stadia in liefde. “De ene is het verliefdheidstype, het vroege stadium van liefde,” vertelt Vrangalova. Dit kan je herkennen doordat je steeds wil weten waar diegene is, je seksuele passie voor die persoon en zelfs stemmingswisselingen, door wat er in de relatie gebeurd.

Later komt de diepe connectie gebaseerd op liefde. “Het wordt gekenmerkt door veel meer kalmte, en comfort en zekerheid en veiligheid,” zegt Vrangalova. Dit is dan ook het punt dat alles stabiel is en dat je op elkaar kunt gaan bouwen en ook echt een geschiedenis samen hebt. Jouw partner is in dit stadium veel meer betrokken.

Het verschil tussen lust en liefde

De fase waarin je verliefd bent, komt erg overeen met het gevoel van lust. In deze fase kennen jij en je lover elkaar nog niet goed, waardoor er automatisch sprake is van veel lustgevoelens. Het lijkt dan ook moeilijk om ze uit elkaar te halen, maar het is niet onmogelijk. Let goed op deze twee factoren:

Hoe benutten jullie je tijd samen?

“Als elke ontmoeting uitdraait op seks of een of andere seksuele activiteit, is het hoogstwaarschijnlijk lust en geen liefde”, zegt Sparks. “Mensen die ‘verliefd’ zijn, besteden bijna net zoveel tijd aan het onderzoeken van elkaars karakter. Zoals het bespreken van hun verleden, heden en toekomst. En ze genieten van elkaars gezelschap buiten de slaapkamer.”

Welke tekenen geeft je lichaam?

Hoe kan je lust dan herkennen? “Kijk naar de opwindingstekenen van je lichaam: blozen, een warm gevoel, snellere ademhaling, hartkloppingen”, dit kan wijzen op een verliefd gevoel. Voel je je daarnaast ook op je gemak en rustig bij deze persoon? Dan kan dit ook wijzen op liefde in plaats van lust. Let op: een vertrouwd gevoel is key en wijst bijna altijd op liefde. Dus lieve ladies, succes met uitzoeken of jouw date gewoon een bootycall is, of dat het echte liefde is.

Lees ook: Dit heeft de liefde voor jou in petto in 2022 volgens je horoscoop