De een wil niks weten van goede voornemens en vindt het belachelijk dat het alleen tijdens de jaarwisseling gebeurd. Terwijl de ander het fantastisch vindt en meerdere goede voornemens voor zichzelf opstelt. Een hele lijst vol met taken die ze in 2018 willen afronden of dingen waar je aan wilt beginnen. Je wilt van alles tegelijkertijd en hoewel wij vrouwen kunnen multitasken gaat dit niet goed samen. Hoe kun je dan toch al jouw goede voornemens voltooien? Wij laten het je zien.

voornemens voltooien manier fem fem

Verdeel en focus

Wij kunnen toch meerdere dingen tegelijkertijd? Ja, er zijn een aantal dingen die wij op een tijdstip kunnen uitvoeren. Toch gaat dit niet bij iedere taak, voor sommige taken hebben we meer concentratie nodig en moeten we ons focussen. Dit komt ook vaak voor als het gaat om goede voornemens, mensen hebben té veel goede voornemens waardoor ze zich niet kunnen focussen. Je kunt daarom je voornemens beter verdelen, kijk naar het aantal voornemens dat je hebt en verdeel deze over verschillende maanden, jaargetijden of iets dergelijks. Door voornemens te verdelen, kun je je beter focussen en dat zorgt ervoor dat je jouw voornemens kunt voltooien.

Een planning motiveert

Goede voornemens kunnen zowel groot- als klein zijn en de een is makkelijker haalbaar dan de ander. Zo kun je gemakkelijk vaker opzoek gaan bij je ouders dan dat je bepaalde doelstellingen in je carrière bereikt. Toch zijn de kleine voornemens vaak moeilijker dan grote voornemens, het is daarom belangrijk dat je plant. Een planning motiveert jou om voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren en daardoor ook te volbrengen. Je kunt dus zowel grote- als kleine voornemens makkelijk voltooien als je deze grote voornemens verdeeld in mijlpalen. Als je werkt met mijlpalen kun je tussentijds goed peilen of je op de goede weg bent.

Concentratie en motivatie kun je trainen

Voornemens zijn per persoon verschillend, maar er zijn er altijd een aantal die overlappen met die van jou omgeving. Willen jij en je partner beide beginnen met een gezond leven? Motiveer elkaar dan om hier ook daadwerkelijk wat aan te doen. Wanneer je voornemens alleen uitvoert kan het zo zijn dat je soms even geen motivatie of concentratie hebt. Het is daarom fijn om te weten dat je concentratie en motivatie kunt trainen. Zo kun je jezelf ‘dwingen’ om je te focussen op één bepaald doel gedurende één periode. Kies daarom ook hier voor bijvoorbeeld één voornemen per maand, zo kun je jezelf hierop goed concentreren. Als je jezelf hebt aangeleerd dat jij taken gemakkelijk kunt voltooien zonder afgeleid te worden, kun je dat meenemen naar de volgende taken. Dit zorgt er namelijk voor dat je meer vertrouwen hebt in jezelf en daardoor meer taken kunt afronden met een goede concentratie.

Uitstellen irriteert

Je hebt die goede voornemens niet voor niks opgesteld, nu wil je ze behalen ook. Je hebt geleerd hoe je jouw concentratie en motivatie kunt terugvinden en daardoor is het nu ook een klaar met dat uitstellen. Op korte termijn lijkt het soms verstanding om dingen uit te stellen, maar op de lange termijn wekt dit alleen maar irritaties op. Je irriteert je omdat je iets niet hebt behaald of je moet alles ineens in een hele korte tijd doen. Uitstellen komt vaker voor dan we denken en daarom is het belangrijk om een planning op te stellen. Wanneer je een goede planning creëert en je hieraan houdt, is het voorbij met dat uitstelgedrag. Hoe sneller je een taak afrond, hoe eerder je aan een ander kunt beginnen.

Voltooien is belonen

Hier komt het leukste deel: voltooien is belonen. Het is belangrijk om jezelf te belonen wanneer je iets hebt voltooid. Dit kan gaan om een mijlpaal in je planning, een klein deel hiervan of je hebt jouw voornemen voltooid. Een beloning staat als een overwinning en die vieren wij maar al te graag met leuke dingen. Trakteer jezelf op een sushi-date, die ene jurk die je altijd al wilde of concertkaartjes van je favoriete band. Doordat jij jezelf beloond, wordt je meteen gemotiveerd om de volgende taak ook goed af te ronden. Daarbij zorgt het er ook voor dat je bij jouw volgende taak meer gefocust bent. Iets met twee vliegen in één klap?

Lees ook:

Deze kleine gewoontes zou je je eigenlijk moeten maken in 2018