“O nee doe niet zo gek, we zijn gewoon vrienden.” Een zin die je vaak hoort als het gaat om vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Een zin die jij steeds maar moet herhalen als mensen weer vragen of jullie een stel zijn of dat er stiekem toch niet iets meer speelt tussen jullie. Mannen en vrouwen kunnen ook gewoon vrienden zijn, toch? Uit onderzoek blijkt dat dit toch niet helemaal mogelijk is, een van de twee wordt bijna altijd wel verliefd. Het ene geslacht wordt sneller verliefd op hun bff dan andersom, welk geslacht denk jij dat dit is?

Onderzoek: mannen en vrouwen kunnen toch geen bff's zijn FEMFEM

Zelden of nooit

Iemand die naar beneden valt van 50 meter overleefd het meestal niet. Iemand die zich inschrijft voor de postcode loterij en de dag daarna meteen wint, komt ook niet vaak voor. Zo komt het ook echt zelden, of nooit, voor dat mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn. In enkele uitzonderlijke gevallen komt het voor dat jullie beiden hetzelfde willen, een vriendschap. Nu denk je waarschijnlijk dat dit het geval is bij jullie vriendschap, want dat denkt iedereen. Om het iets specifieker te maken: dat denkt bijna iedere vrouw.

Hij is als een broer

Wij vrouwen vertellen aan mensen in onze omgeving altijd dat we zulke goede vrienden zijn, de band erg hecht is en hij als een broer voor ons is. Zelfs vertellen we dat aan onze mannelijke bff, pijnlijk… Hij kan daar namelijk net een tikkeltje anders over denken. Uit verschillende onderzoeken van Bleske en Buss blijkt dat veel mannen deze vriendschap heel anders zien. Een vriendschap kan namelijk alleen werken als beide hetzelfde willen op lange termijn. Dit is vaak niet het geval, er komt altijd iemand iets te kort.

Friendship between man and woman – when one is friendly and another one is secretly in love

Vriendelijk is seksueel

Daarbij komt het ook vaak voor dat wij vrouwen gewoon vriendelijk zijn tegen onze mannelijke bff, met de nadruk op gewoon vriendelijk. Mannen interpreteren deze vriendelijkheid als seksuele interesse en hier gaat het dus al mis. Na een tijdje komt de man er wel achter dat dit gewoon vriendelijkheid was, maar daarna komt er weer een punt waarop een van de twee toch gevoelens krijgt. Zoals we op het begin al aangaven, dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar 9,5 van de 10 keer gebeurt dit wel. Meestal is het de man die verliefd wordt, ze denken namelijk dat ze beperkt zijn in hun tijd en willen zich voortplanten. Om deze reden zien zij al sneller de vriendelijkheid als iets seksueels.

Een kleine test

Kijk je mannelijke bff nog maar eens goed aan of stel jezelf een aantal vragen:

  • Is er ooit iets gebeurd tussen jullie?
  • Wanner de andere persoon met je naar bed wilt, zou je het doen?
  • Heeft een van jullie wel eens geprobeerd meer te zijn dan alleen vrienden?

Waarschijnlijk hoeven wij jullie nu niet meer te vertellen wat er speelt als je één of meer keer het antwoord ‘ja’ hebt. We geven je wel een gouden tip: houd het eerlijk en praat!

Lees ook:

Deze mannen vinden wij het aantrekkelijkst