Misschien ben je gevallen voor zijn lieve lach en is zijn gelukkige uitstraling de reden dat jij je aangetrokken voelt. Toch blijkt dit voor vele vrouwen juist een afknapper te zijn. Vrouwen vinden mannen die lachen namelijk minder aantrekkelijk in vergelijking tot mannen die een arrogante houding aannemen. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar wij zullen je uitleggen waarom.

man-femfem

Vrouwelijk, minder dominant

De bovenstaande resultaten zijn gebleken uit een Canadees onderzoek. Deze is uitgevoerd door Jessica Tracy, socioloog aan de University of British Columbia in Vancouver en de afgestudeerde psychologie student Alex Beall. Dit onderzoek is gehouden onder 1.084 heteroseksuele mannen en vrouwen.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat vrouwen als aantrekkelijker worden beschouwd wanneer ze lachen. Mannen vinden vrouwen namelijk aantrekkelijker wanneer zij regelmatig lachen, maar vinden het minder aantrekkelijk als zij teveel zelfvertrouwen en trots uitstralen. Volgens de onderzoekers is dit de eerste studie die aantoont dat mannen minder aantrekkelijk worden gevonden wanneer ze gelukkig lijken. Volgens hen is dit te wijten aan het feit dat vrouwen vinden dat deze mannen vrouwelijk overkomen en minder dominant zijn.

Het onderzoek

Het onderzoek is in twee fases uitgevoerd. In de eerste fase lieten de onderzoekers aan ongeveer 100 deelnemers foto’s zien van een man die vier verschillende poses aannam: gelukkig, trots, beschamend en neutraal. Hierbij werd er aan de deelnemers gevraagd om de aantrekkelijkheid van een persoon te beoordelen op een schaal van 1 tot 9, waarbij 9 het meest aantrekkelijk was. In de tweede fase moesten de deelnemers kijken naar online foto’s van mannen waarbij sprake was van dezelfde criteria.

De resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen, mannen het meest aantrekkelijk vinden als ze trots uitstralen. Gelukkige mannen doen het daarentegen minder goed bij vrouwen. Echter zit er ook een verschil in de beoordeling van de vrouwen. Jonge vrouwen vinden gelukkig uitziende mannen het minst aantrekkelijk. Oudere vrouwen vinden mannen die geluk uitstralen of zich schamen even aantrekkelijk en vinden mannen met een neutrale uitstraling het minst aantrekkelijk. Nu je dit weet, kijk je de volgende keer misschien wel anders tegen zijn lieve glimlach aan.

mannen-femfem

Lees hier wat mannen aantrekkelijk vinden aan een vrouw.