Een man die geen verantwoordelijkheden neemt, confrontaties uit de weg gaat en het liefst een beetje rond fladdert: daar heeft niemand zin in. Toch zijn er genoeg mannen die zo zijn en dat is niet geheel onbekend. Sterker nog: het Peter Pan-syndroom is een populaire psychologische term. Maarre, wat is dit syndroom precies en waarom moeten wij hier zo veel mogelijk afstand van nemen?

peter pan syndroom mannen
Bron: Barbie

Peter Pan-syndroom

“Alle kinderen, op één na, worden volwassen.” Zo begint het verhaal van Peter Pan. Maar in de echte wereld zijn er heel wat meer, dan één kind, die onvolwassen blijven. Het Peter Pan-syndroom is geen officiële stoornis in de psychologie, maar wordt wel voor mannen gebruikt die zich niet als een volwassene met de wereld willen bezighouden, maar liever in de staat van kinderlijke onschuld blijven. Net als Peter Pan, die in Neverland nooit op hoeft te groeien. Klinkt als een droom, zelfs voor ons vrouwen, maar de realiteit gaat helaas even wat anders.

Maarre, hoe ontstaat zoiets bij een man? Is het een trauma? Of misschien wel een mannelijke karaktertrek? Het is eigenlijk erg simpel: het wordt mannen mogelijk gemaakt om niet volwassen te worden. Wat bedoelen we hiermee? Gemakzucht!

Is jouw man Peter Pan?

Het zit namelijk zo: vrouwen nemen simpelweg heel snel verantwoordelijkheden over. Je maakt het bed op voor hem omdat hij het niet kan, jij doet wekelijks de boodschappen want meneer plundert anders de hele bankrekening leeg met chips en frisdrank of je pakt tijdens vakanties zelfs zijn toilettas en koffer in omdat hij anders dingen gaat vergeten. Dit wordt ook wel het Wendy-syndroom genoemd. Lief van je, maar hierdoor hoeven mannen hun verantwoordelijkheden niet te dragen en kunnen ze kinderlijk blijven.

Maar wat zijn signalen dat hij een Peter Pan is? Let op waarschuwingssignalen, zoals het vragen om geld, het frequent wisselen van baan of nog steeds thuis wonen bij een ouder. Iemand met het Peter Pan-syndroom kan je ook herkennen aan hoe het gesprek altijd om hen draait en hun behoeften.

De grote vraag is dan, waarom zou je iemand met het Peter Pan-syndroom moeten vermijden? Naja, waarom niet?! Een relatie met een Peter Pan zal allesbehalve gelijkwaardig verlopen, zulke mannen zijn namelijk op zoek naar partners die de verantwoordelijkheden van het leven voor ze over kan nemen, zodat ze dat zelf niet hoeven te doen. Klinkt vermoeiend, allesbehalve spicy en simpelweg gedoemd om te mislukken.