Niemand kan alles in zijn eentje doen. Mensen zijn van nature sociale wezens en we hebben nu eenmaal de drang om dingen met elkaar te delen. Zowel werk als privé hebben we allemaal mensen nodig die ons leven net wat plezieriger en fijner maken. Ondanks dat we natuurlijk allemaal “Miss Indepedent” zijn en prima voor onszelf kunnen zorgen, is het niet erg om toe te geven dat je bepaalde mensen om je heen wil hebben. Als je succesvol wil zijn heb je nu eenmaal de hulp en de steun van andere mensen nodig. Zorg daarom dat je altijd de vier volgende soorten mensen in je omgeving hebt.

De vriendin die jou weet uit te dagen

Voor die dagen dat je je liever nog 20 keer omdraait in je bed om jezelf vervolgens op de bank te gooien. Dan is daar altijd die ene vriendin die altijd meteen die motivatie boost en die belangrijke pep talk weet te geven wanneer je het even niet ziet zitten. Eén telefoontje en je bent weer in de goede flow. Deze vriendin weet ook altijd het beste uit jou te halen en je te strikken voor nieuwe kansen. Zij geeft altijd eerlijk advies over jou impulsieve carrièremoves en zal haar eigen ideeën over jou carrière ook niet onder stoelen of banken steken. Hiermee bedoelen we absoluut niet iemand die jou probeert te overheersen, maar iemand die jou tot een nog hoger level probeert te halen, omdat ze om je geeft.

FEMFEM succesvolle mensen

Een tweede familie

Je biologische familie is nu eenmaal je biologische familie. Niets aan te kiezen of aan te veranderen. Maar je gevoelsmatige familie kun je kiezen. We hebben allemaal een vriend of vriendin of misschien wel meerdere, waarmee het zo vertrouwd is dat het net voelt alsof het familie van je is. Of je nu heel vrolijk of chagrijnig bent, op je allermooist of in je uitbrak-outfit, deze vrienden vinden het allemaal best. Je vertrouwd deze mensen altijd en je weet dat ze er altijd voor je zijn als je ze nodig hebt.

De inspiratie

In elke vriendengroep of familie zit er wel een: iemand die je bewonderd. Is het niet die vriendin die fluitend haar 2e master aan het afronden is, er bizar goed uitziet en ook nog allemaal onwijs leuke dingen kan doen, dan is het wel je zus die het heerlijke “huisje-boompje-beestje” leven heeft waar je stiekem van droomt. Of je buurvrouw die net haar eigen bedrijf heeft opgezet. Deze mensen kunnen jou inspireren, motiveren en adviseren. Vraag hun daarom om advies en voer gesprekken met ze: het is niet erg om soms om hulp te vragen.

Het luisterend oor

Ook deze mensen heb je nodig. Gewoon iemand die naar je luistert. Of het nu gaat over de ruzie met je baas, die irritante collega, het gesprek met je Tinder match of over helemaal niets. Het luisterend oor is iemand die naar je luistert maar je vragen niet beantwoordt. Omdat je dat dan zelf moet doen. Deze mensen zijn moeilijk te vinden, maar als je er eenmaal een hebt gevonden moet je ze koesteren. Ze laten jou namelijk je eigen problemen oplossen en gaan alleen maar tegen je in als je het echt even mis hebt. Ze houden je op de rechte weg.

Droom je van een carrièreswitch? Zo ga je het bereiken