Loonsverhoging komt niet zomaar aanwaaien. Helaas moeten we daar zelf achteraan – en dan is het nog niet eens zeker dat je het krijgt. Om zoiets te onderhandelen is natuurlijk super spannend, maar met deze techniek krijg je dat wellicht voor elkaar.

Loonsverhoging vragen
Bron: Wolf of Wall Street

Preparation is key

Je gesprek voorbereiden is natuurlijk super belangrijk. Je ging ook niet naar je sollicitatiegesprek zonder voorbereiding, toch? Zorg er dus voor dat je weet wat je wil vertellen en wat de reden is waarom je meer loon waard bent. Wij hebben drie tips voor je op een rijtje gezet.

1. Bereid je standpunt voor

Best logisch dat je je werkgever gaat vragen waarom je loonsverhoging wil. Dan is het wel handig dat je meteen een antwoord klaar hebt liggen, anders wordt je misschien niet zo serieus genomen. Waarschijnlijk heb je een reden in je hoofd waarom jij vindt dat je meer salaris waard bent. Zorg dat je de reden helder hebt en maak dit ook zo concreet mogelijk voor jezelf. En voor je werkgever natuurlijk!

2. Juiste moment

Om loonsverhoging vragen is ook een kwestie van timing. Doe het dus niet wanneer je nog in je proefperiode zit of wanneer je werkgever met zijn handen in de haren zit. Doe het bijvoorbeeld tijdens een beoordelingsgesprek, zodra je functie wordt uitgebreid of als je een nieuwe functie krijgt aangeboden.

3. Hoeveel

Super goed van je dat je bereid bent om loonsverhoging te vragen, maar wat heb je voor ogen? Je werkgever zal vragen hoeveel extra geld jij graag zou willen verdienen. Onderzoek eerst om hoeveel loonsverhoging je kunt vragen. Bepaal dan hoeveel verhoging je wilt. Hou het realistisch, maar leg de lat hoger dan normaal. Voorbeeld: verdien je nu zes euro per uur? Twijfel niet en vraag om acht euro. “Nee heb je, ja kun je krijgen”, zeggen ze altijd. Vraag niet te weinig, je werkgever zal daar uiteraard mee instemmen waardoor je misschien wel meer had kunnen krijgen. Je kunt dus beter te veel vragen dan te weinig.

Ultieme techniek

De techniek om loonsverhoging te krijgen: de drie-seconden-techniek. Wij leggen je uit wat het is. Uit onderzoek in The Journal of Applied Psychology blijkt dat een stilte laten vallen één van de krachtigste trucs is, die je kunt gebruiken tijdens het onderhandelen van je loon. Las je een stilte van tenminste drie seconden in? Dan kan dat volgens onderzoeker Jared Curhan leiden tot succes.

De drie-seconden-techniek

Volgens Curhan vindt op dat moment een verschuiving in iemands denkwijze plaats. De zero-sum thinking. In andere woorden: je kunt iemand ertoe zetten om in te stemmen met iets wat in zijn of haar nadeel kan werken. Vaak komt dat omdat iemand zich door een stilte ongemakkelijk voelt.

Ook de Universiteit van Groningen wees uit onderzoek dat dit effectief kan zijn. Zij hadden wel een ander aantal seconden. Namelijk vier. “Vier seconden bleken een optimale duur van stilte te zijn. Deelnemers (van het onderzoek, red.) merkten de stilte niet bewust op, zagen het gesprek als natuurlijk, maar voelden toch dat het gesprek beduidend minder aangenaam was.” Of je nou drie of vier seconden je mond dicht houdt, maakt geen moer uit. Gewoon even wachten dus.

Reverse kaart

Heel leuk deze techniek, maar jij bent niet de enige die deze kaart kan inspelen. Je werkgever kan dit namelijk ook. Zo kan je werkgever een pauze inlassen nadat hij of zij een bedrag noemt dat niet binnen jouw wensen valt. Als jou leidinggevende dan een pauze laat vallen, is de kans groter dat jij ook instemt met dat bedrag, want ja, zo’n stilte is ongemakkelijk. Zorg ervoor dat deze techniek bij jou niet gaat werken en kies voor een antwoord als: “Ik kom er later op terug” of “Ik moet daar even over nadenken”. Vaak kom je met een betere reactie als je iets niet in the heat of the moment hoeft te beslissen.