Chronische stress: het begint steeds op jongere leeftijd . Dit heeft deels te maken met alle druk van de ‘moderne’ wereld. Op één dag hebben wij als volwassen mensen veel informatie wat we moeten verwerken, maar kinderen ook. Drukte kan leiden tot spanning en een vol hoofd waardoor het vaak moeilijk kan zijn om je goed te concentreren, je bent onrustig en sneller moe.

Tegenwoordig stijgt de populariteit van mindfulness cursussen voor jonge kinderen en binnenkort beginnen ze in Engeland met een onderzoek op 370 verschillende basisscholen om te kijken wat het effect is wanneer kinderen op jonge leeftijd al beginnen met ‘mindful’ leven. Is dit iets wat we in Nederland ook zouden moeten oppakken?

mindfulness basisschool FEM FEM

Mindfulness in het kort

Leven in het nu. Je leert aandacht te geven aan je innerlijke ervaringen, hoe je het beste om kunt gaan met je gevoelens, emoties, gedachtes en de wereld om je heen. Je leert omgaan met piekeren, hoe je minder stress kan ervaren, effectiever werkt en vooral lekkerder in je vel zit.

Tot en met 2021 zullen er in 370 basisscholen in Engeland cursussen mindfulness zijn voor hun studenten. Het idee hierachter heeft alles te maken met het onderzoeken naar verschillende methodes om de mentale gezondheid van kinderen te verbeteren. Volgens de Britse Department for Education gaan ze een schema maken met mindfulness technieken en ademhalingsoefeningen zodat ze hun emoties kunnen reguleren.

Waar je eigenlijk ook rekening mee moet houden is dat op jongere leeftijd veel kinderen eigenlijk al mindful zijn zonder dat ze het door hebben. Ze leven vaak heel erg in het moment maar hoe ouder ze worden, hoe meer ze hun ‘mindfule houding’ verliezen. Vandaar dat ze willen uitzoeken of er een afname is in burnouts en overspannenheid in de toekomst wanneer kinderen dit al van jongs af aan toepassen aan hun leven en dagelijks bezig zijn met mindfulness.

Wat voor soort oefeningen kun je verwachten?

Ingewikkeld en zweverig is het absoluut niet en het is eigenlijk ook heel makkelijk om zelf thuis met je kind te oefenen. Hier een aantal tips van Ouders Van Nu:

Ga elke dag op een vaste tijdstip met je kind rustig zitten en doe en bespreek het volgende:

  • Voel je voeten en benen op de grond.
  • Maak je rug lang en zit rechtop.
  • Ontspan je gezicht.
  • Zit comfortabel.
  • Merk eens op wat je voelt in jouw stille lichaam. Is het prettig of onprettig?
  • Richt al je aandacht helemaal op jezelf en luister naar wat jouw lichaam je wil vertellen, nu op dit moment.
  • Voel je veel of weinig? Hoe voelt het precies?
  • Blijf nog even zitten, met je aandacht bij de stilte.

Lees meer over mindfulness tips die je elke dag kan toepassen aan je leven.