“Sinds vorige week volg ik een cursus mindfulness” zei een vriendin tegen me gister. “Oh wat goed! En voel je je al beter?” vraag ik. Wat moet ik anders zeggen. Als jullie persoonlijke adviseur op het gebied van “van alles en nog wat”, door middel van FEM FEM, schaam ik me dat ik geen idee heb wat dat precies inhoudt. Natuurlijk heb ik ook artikelen gelezen over hoe je mindful in het leven kan staan en weet ik dat je hartstikke mindful kan worden door een cursus bij een lifestylecoach. Natuurlijk weet ik dat. Maar wat houdt het echt in? Geen idee. Ons zusje Freshhh weet overigens wel precies wat mindfulness is. Graag was ook ik een lopende encyclopedie, maar al was ik dat, volgens mij gaat mindful zijn dieper dan weten wat het betekend. Daarom ging ik voor jullie op onderzoek uit. Op naar een mindful artikel.

Mindfulness coffee FEM FEM illustratie

Zelf denk ik altijd aan morgen. En volgende week. En aan de manier waarop de dingen die ik volgende week doe de maand erna kunnen beïnvloeden. Super doordacht dus, maar daardoor vergeet ik wel eens te denken over wat ik nu doe. Ik heb geen idee hoe ik nu leef en wat ik nu heb. Blijkbaar heb ik vandaag al een bak granola met aardbeien op, een cappuccino bij de buurman en heb ik een half bakje amandelen weg gesnackt zonder enig idee te hebben van hoe het smaakte. Een ding dat ik heb geleerd van mijn onderzoek naar mindfulness: dat ik zeker 2 minuten heb moeten nadenken over wat ik dus precies heb gegeten betekend dat ik dat niet bewust deed.

Ik had moeten proeven dat die koffie met liefde was gemaakt, dat de aardbeien zoeter waren dan de aardbeien die ik at in januari en dat die amandelen zout waren. Of waren ze ongezouten. Geen idee. Shit. Niet mindful dus.

Bewustwording

Maar wat precies is dat mindfulness dan? Het heeft iets te maken met bewust zijn met jezelf en focus. Maar dat is niet alles. Het heeft vooral te maken met het nu. Bewust nu leven. Bewust alles doen wat je doet. Nadenken over het feit dat je je lepel in dat ontbijt zet, je hem naar je mond brengt en je het zure van de yoghurt proeft en het zoete van de in honing gebakken granola. Gegarandeerd dat je ervan zult genieten, gegarandeerd dat je eerder verzadigd bent. Geldt ook voor drinken: door bewust te zijn van je 3e glas wijn zal je jezelf eerder afvragen of dit echt wel zo’n slim idee is en of je dit echt wilt doen.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Eigenlijk wil ik jullie, de mindfulness geïnteresseerde lezers, meegeven dat het gaat om bewust zijn en dat eens te proberen. Gewoon klein beginnen en dat vaker doen om jezelf zo meer bewust te zijn van de dingen die je mee mag maken en het feit dat je daarvoor zelf hebt gezorgd.

Leef in het moment

Ben je morgen bewust van het feit dat in dat koffietentje staat, tussen alle mensen die hetzelfde idee hadden. Hoor dat ze de XX draaien en denk na over dat je dat lepeltje in je koffie wilt roeren. Kijk om je heen en zie dat verliefde stel dat zit te genieten van hun ontbijt (na hun veel te gezellige nacht, ohnee, dat verzon je erbij). Dan ben je al lekker mindful bezig. En geloof mij, dan doet die kop koffie je vast veel meer dan wanneer je bellend over de meeting van die middag snel die coffee to go besteld. Terwijl je ook nog die koffie van drie euro morst omdat je deze opdrinkt terwijl je doorloopt naar je volgende afspraak. Leef in het moment en je zal merken dat het leven veel langer duurt: dat is awesome.