chris wade 4vzbyg4y7yi unsplash

Moe nadat je moet sprinten voor de trein? Dit is waarom

Body & Mind10 sep 2022, 12:00 doorSophie Golbach
Dit moment kennen we allemaal wel. Je hoort een trein aankomen, wurmt je door de mensenmassa heen en stormt de trap op naar het perron. Je moet sprinten voor de trein, maar bent waarschijnlijk net te laat. Soms haal je het niet, de andere keer wel. Toch is het een groot drama want na het sprintje zit je (toevallig in de stiltecoupé) te snakken naar adem en bedenk je je dat je nu toch écht moet gaan sporten. Niet getreurd: hier heeft het helemaal niets mee te maken!
sprintje voor de trien e1634802404854 300x190

De staat van je lichaam voor een sprint

Waarschijnlijk ben je onderweg naar de trein erg kalm. Je wandelt (of fietst) naar het station en luister ondertussen een muziekje of belt met je bff. Ook als je al in een andere trein zit en zo moet overstappen, ben je in de rustmodus. Een boek of serie houdt je bezig. Op deze momenten bevind je je nog in een stand van rust. Dit betekent dat je hartslag laag is en je ademhaling langzaam. Dan valt het kwartje ineens: je gaat de (volgende) trein misschien niet halen! Hierdoor begin je lichtelijk te stressen, waardoor je hart sneller gaat kloppen. Je moet een sprintje trekken om de trein nog te halen

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens het sprinten voor de trein?

Je staat bij de deur of voor het station en maakt je klaar om de sprint van je leven te trekken om die trein te halen. Je begint met rennen en haalt de trein (of niet) en stopt dan met rennen. Vervolgens moet je snakken naar adem terwijl je dacht dat het wel goed zat met je conditie. Gelukkig kunnen we je vertellen dat het hier helemaal niets mee te maken heeft! Bij een sprint krijgt je lichaam namelijk niet de kans om zich op te warmen. Hierdoor zorgt je lichaam er automatisch voor dat je sneller naar adem gaat happen. Het is zich aan het voorbereiden op een langere inspanning.
Een sprint is vrij explosief. Je lichaam moet namelijk ineens reageren op een situatie. De reactie van je lichaam (naar adem happen en hijgen) zegt op dat moment niets over je conditie, maar wel over de mate waarin je ademhaling en hart tekeer gaan. Dat wil overigens niet zeggen dat dit soort situaties niet te voorkomen zijn. Je kunt namelijk gewoon trainen op sprinten, zodat je lichaam de situatie voortaan herkent en zich kan aanpassen op de inspanning. Zo kun je trainen op een beter vermogen om je spieren aan te sturen!

Zorgen zijn dus niet nodig

No worries! Het is dus heel normaal dat je eventjes moet bijkomen na dat heftige sprintje om de trein te halen. Het kan even heftig voelen doordat je snakt naar adem en je hart begint te bonzen. Toch mogen we ons lichaam dankbaar zijn dat het deze actiemodus heeft. Hoe had je anders die trein gehaald?

Tips om je ademhaling te kunnen controleren

Hoewel sommigen liever niet sprinten voor de trein, kom je soms in situaties waarin het gewoon even niet anders kan. Het is dan niet zo fijn om meteen buiten adem te zijn in de trein. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Deze zorgen ervoor dat je je ademhaling weer snel onder controle hebt.
  • Adem vanuit je buik in plaats van uit je borst
  • Houd je adem niet in tijdens inspanning
  • Adem rustig
  • Adem in door je neus en uit door je mond