Slaap is een belangrijk aspect in het bestaan. Te weinig slaap kan zorgen voor angst, irritatie en het geheugen aantasten, wat weer je productiviteit schaadt. Maar zoals iedereen weet is het soms moeilijk om een oog dicht te doen. Soms moet je dus overdag wat rust terugpakken, maar niet door overdag dan maar acht uur te slapen. Hier een aantal tips hoe je overdag meer energie hebt.

Daglicht

Natuurlijk licht in je gezicht is prettiger en beter dan dat gemaakte licht afkomstig van je smartphone. Tevens is daglicht belangrijk om de dag lekker te beginnen, het zorgt er namelijk voor dat het hormoon melatonine – het hormoon dat ons slaperig maakt- wordt geremd. Daarom: probeer te werken in de buurt van een raam en ga tijdens pauze even naar buiten. Natuurlijk licht helpt vermoeidheid tegen te gaan.

daglicht-moe-femfem

Ademhaling

Niet iets dat veel mensen doen, maar ademhalingsoefeningen werken. Vijf seconden door de neus inademen en twee seconden door de mond uit. Vijf keer. Dit stimuleert de hartslag. Zorg wel even dat je uit de buurt bent van collega’s. Hard iemands ademhaling horen is echt geen pretje.

Koud water

Ja, dit is natuurlijk helemaal niet lekker maar het werkt heel goed. Jezelf dertig tot zestig seconden douchen onder een koude kraan stimuleert je adrenaline. Dit wakkert je zenuwstelsel aan en het stoomt je klaar voor de dag.

Eet kort, weinig, maar vaak

Als je een tekort aan slaap hebt, is het af te raden om hele uitgebreide lunches naar binnen te werken. Je lichaam hoeft minder hard te werken als je gedurende de dag frequenter eet, maar met minder grote porties.

Houd de koffieconsumptie in toom

Ja, die amandel-sojamelk latte machiatto klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar koffie gaat er echt niet voor zorgen dat jij heel de dag door kan knallen. Cafeïne kan er zelfs voor zorgen dat je concentratie achteruit gaat. Een dosis van 50mg tot 100mg is ideaal om alertheid te stimuleren. Drink ongeveer om de vier uur een bakkie. Stop op tijd met koffie, voordat je weer heel de nacht ligt te woelen.

Cafeïne nap

Dit is de enige techniek waar een dutje bij komt kijken. Als je echt wat slaap nodig hebt, drink dan een kop koffie voor je gaat tukken. Zet je alarm 25 minuutjes later en je zal als herboren wakker worden. Cafeïne heeft ongeveer 45 minuten nodig om opgenomen te worden, dus zal inslaan als jij weer een beetje bent opgestart. Top.

moe-vermoeid-femfem