Tegenwoordig stijgen alle prijzen en hebben meer mensen moeite met rondkomen. Ondanks dat de prijzen elke keer omhoog gaan, moet de huur, boodschappen en andere rekeningen betaald worden. Heb je moeite met rondkomen? Met deze tips kunnen jou helpen om met weinig geld rond te komen.

moeite met rondkomen
Bron: Pinterest

1. Ga naar de markt

Hoewel het heerlijk is om eten te bestellen, kost het je veel geld, terwijl het niet nodig is. Ga in plaats daarvan naar de markt of supermarkt om boodschappen te halen. Het zal je écht wat geld besparen en er zijn vaak goede aanbiedingen. Probeer groot in te kopen en maak grote porties zodat je dat later kan invriezen. Dan hoef je dat later alleen nog maar op te warmen en zo bespaar je jezelf ook nog wat tijd. Het zal je écht een hoop geld besparen.

2. Koop alleen wat je nodig hebt

Ja, we kennen het allemaal wel. Het is zo verleidelijk als je aan het winkelen bent en je ziet weer iets leuks dat je wil uitproberen. Maar probeer zo min mogelijk luxeproducten te kopen. Het helpt ook om te stoppen met ongezonde gewoontes zoals roken of alcohol drinken. Pakjes sigaretten zijn niet goedkoop en na een maand kan je al €200 kwijt zijn. Met dat geld kan je veel meer en alcohol is ook niet bepaald goedkoop.

3. Vervang oude apparaten

Het is momenteel misschien niet goedkoop, maar bij tijd gaat het je wel wat geld besparen. A+++ apparaten verbruiken minder energie. Het verschil is met sommige apparaten al €50 per jaar en meestal zijn deze apparaten ook goed verzekerd. Mocht er iets gebeuren met het apparaat, dan kan je gratis een nieuwe krijgen.

4. Doe meer aan DIY

Door zelf dingen te maken, kun je best veel geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld zelf kastjes maken en beschilderen of dingen bij elkaar knutselen. Natuurlijk zou je wel eerst de spullen ervoor moeten kopen, maar meestal kom je uit op een lagere prijs dan het product dat je zou kopen. Het is handig om het eerst even uit te rekenen.

5. Gratis spullen ophalen

Er bestaan sites waar je soms gratis spullen kunt ophalen van mensen die hun spullen niet meer willen. Zo kan je bijvoorbeeld bedden, kasten of bankstellen helemaal gratis krijgen. Je moet er wel snel bij wezen, want je bent de enige die geïnteresseerd is. En aangezien het gratis is, gaat het niet naar de hoogste bieder, maar naar wie als eerst belt.

6. Toeslag aanvragen

Als er iets veranderd aan je inkomen, kan het zo zijn dat je misschien recht hebt op verschillende toeslagen. Je kan toeslag vragen voor je huur, zorg en kinderen. Kijk wel eerst goed of je hier recht op hebt voordat je het aanvraagt.

7. Sluit onnodige abonnementen af

Ben je lid van de sportschool terwijl je nooit gaat? Sluit dan je abonnement af. Dat geldt hetzelfde voor tijdschriften, streamingdiensten, goede doelen etc. Het kan ook goed zijn om een kijkje te nemen naar je tv en telefoonabonnement. Misschien dat je onnodig een te duur pakket hebt. Dat kan je dan later aanpassen.

8. Energie besparen

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen. Begin bijvoorbeeld het licht uit te doen in kamers waar je niet bent. Zet de verwarming laag en trek een wat dikkere trui aan en gebruik alleen de wasmachine als het helemaal vol zit. Op deze manieren kun je makkelijk geld besparen.

9. Verzekeringen controleren

Als je een reisverzekering hebt, terwijl je eigenlijk nooit op vakantie gaat, raak je steeds meer geld kwijt. Wat je niet gebruikt en niet nodig hebt, kan je stopzetten. Het hoeft misschien niet veel geld te kosten, maar zo kan je toch nog wat besparen.

10. Verhuizen naar een goedkopere buurt

Oké, deze tip zou je misschien niet zo heel snel uitvoeren. Maar het kan zo zijn dat je hierdoor maandelijks wat meer geld overhoudt. Als je bijvoorbeeld in een dure stad woont, kan het zo zijn dat je veel geld kwijt bent aan huur. Je kan daarom ook kijken voor een stad of buurt waar het goedkoper is. Denk wel goed na over deze keuze en denk er ook aan of het in de buurt is van je baan. Je wil straks namelijk ook niet te veel geld kwijt raken aan reiskosten.

Lees ook: Zo kun je geld besparen tijdens etentje buiten de deur