Op een hete zomerdag doen we het regelmatig: een duik in het water nemen. Het is verkoelend en zorgt voor een ultiem zomergevoel. Maar wist je dat zwemmen nog veel meer gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Om deze redenen is zwemmen zo goed voor je – en zou je het eigenlijk meerdere keren per week moeten doen.

Om deze redenen is zwemmen goed voor je

Zwemmen brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, maar daarmee bedoelen we – uiteraard – wel het trekken van baantjes. Met een cocktail aan de rand van het zwembad hangen is heerlijk, maar daarmee ga je onderstaande voordelen niet bereiken. Dus, combineer dat hangen eens met fanatiek baantjes trekken en je lijf zal je dankbaar zijn.

1. Je wordt sterker

Om te blijven drijven moet je lichaam allerlei verschillende spiergroepen aan het werk zetten. Je benen bewegen, je armen maken een trekkende beweging en je buik spant zich continu aan om je core te stabiliseren. Oftewel: een full body workout.

2. Je verbrandt calorieën

Hierbij hangt het uiteraard af van de hoeveelheid baantjes die je trekt, maar door te zwemmen verbrand je heel wat calorieën. Zwem je tien minuten lang met de borstcrawl? Hoppa, je hebt meteen 60 calorieën verbrandt. Het is een ideale manier om je lijf aan het werk te zetten, zonder dat je enorm uitgeput raakt.

3. Je maakt je hoofd leeg

Wandelen, hardlopen en krachttraining zijn sporten waarmee je je hoofd leegmaakt. Maar wist je dat zwemmen hier ook een goede manier voor is? Door te zwemmen maak je gelukshormonen aan waardoor spanning en stress in je lichaam minder wordt. Je kunt de negativiteit letterlijk en figuurlijk van je af laten glijden. Science says dat zwemmen zelfs de kans op een depressie verlaagt.

4. Je herstelt van blessures

Zwemmen kan de pijn van een blessure verminderen. Je beweegt je spieren, zonder dat ze zwaar belast worden. En jawel, dat maakt de kans op blessures minder groot én helpt blessures die je eerder opliep sneller te genezen.

5. Je longen worden sterker

We weten allemaal dat de lucht in een binnenzwembad behoorlijk warm en vochtig kan zijn. Blijkbaar is dit heel goed voor je longen, aangezien de longcapaciteit hierdoor verbeterd. Je raakt minder snel buiten adem en kunt zelfs je longcapaciteit vergroten. Extra fijn: hooikoorts- en astmapatiënten kunnen hier heel veel baat bij hebben.

Wij zoeken meteen onze bikini op en gaan asap zwemmen. Jij ook?

Lees ook: Bucketlist materiaal: zwemmen met varkentjes