Die eerste stap in de sportschool is vaak het moeilijkst. Als je er dan eenmaal bent, is het allemaal zo erg niet en krijg je er juist wel een lekker gevoel van. Maar die drempel van de sportschool lijkt soms wel drie meter hoog. Wij vinden het tijd om die motivatie eens op te krikken, want er zijn tientallen redenen waarom sporten goed voor je is.

motivatie-sporten-redenen-femfem

Sporten verbetert je geheugen

Je hebt je telefoon ergens neergelegd, maar je kunt je écht niet meer herinneren waar. Kan ieder mens overkomen. Maar door te sporten zal dit je waarschijnlijk minder vaak overkomen, want sporten zorgt er namelijk voor dat je geheugen wordt verbeterd. Dit is gebleken uit onderzoek van de University of British Columbia.

Sporten zorgt voor zelfvertrouwen

Week na week in de sportschool kun je die ene oefening beter uitvoeren en kun je weer net 5 push ups meer dan die week ervoor. Hoogstwaarschijnlijk zie je ook resultaat van al het harde werken. De sportschool is de plek waar je sowieso positieve resultaten zult zien naarmate je regelmatig terugkeert en hier energie in steekt. Deze positieve energie en dit zelfvertrouwen kun je vervolgens in andere aspecten in je leven, zoals je werk, gebruiken.

Sporten vermindert stress

Verschillende factoren in ons leven kunnen ons stress bezorgen en dit zijn er stiekem meer dan we denken. De drukte op je werk, wat je vanavond moet gaan eten of wanneer je je vrienden weer eens kunt zien. Ervaar jij een gevoel van stress? Ga dan sporten. Ook al denk je dat je geen tijd hebt om te sporten, je zou er toch tijd voor moeten maken. Een half uurtje kan er al voor zorgen dat jij je een stuk minder gestrest voelt.

Sporten zorgt voor meer energie

Allereerst denk je misschien dat je juist energie verliest des te langer je aan het sporten bent. Maar het tegendeel is waar. Misschien voel je je direct na je workout wat slapjes (dit kan mede door de spierpijn komen), maar gedurende de dag en gedurende je leven zul je meer energie hebben. Dit onder andere omdat je je uithoudingsvermogen traint en dingen dus langer vol kunt houden.

Sporten maakt je slimmer en creatiever

Voel jij je slapjes op je werk? Ben je inspiratieloos en kun je geen creatieve ideeën meer bedenken? Sporten zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Met name dynamische oefeningen zorgen er volgens onderzoek voor dat de chemische stof Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) verhoogd wordt. Deze BDNF creëert nieuwe verbindingen en paden in de hersenen, waardoor leren gemakkelijker wordt en de creativiteit verhoogd wordt.

Sporten maakt je gelukkig

De hele dag al een beetje grumpy? Tijd om die sportoutfit aan te trekken en een rondje te gaan joggen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het stofje endorfine vrij komt wanneer je sport, het stofje wat je een gelukkig gevoel bezorgt.

Sporten vermindert lichaamsvet

Last but not least, sporten is voor heel veel dingen goed, maar de voornaamste reden dat we sporten is omdat we willen afvallen, een strakker lichaam willen of meer spieren willen opbouwen. En daar is sporten natuurlijk ook allemaal goed voor.

Mocht je nóg meer motivatie nodig hebben om nu nog op je fietsje richting de sportschool te stappen, lees dan ook eens dit artikel over hoe je ook tijdens deze koude, donkere dagen motivatie krijgt om te sporten.