Eigenlijk is er niemand die zonder muziek kan. We kunnen ons allemaal wel eens volledig op laten gaan in de klanken en melodieën van verschillende liedjes. Het mooie aan muziek is dat het voor iedereen een houvast kan zijn, maar dat smaken wel onwijs verschillen. Het zal je dan ook niet verbazen dat muzieksmaak best wel veel over je persoonlijkheid zegt.

muzieksmaak persoonlijkheid
Bron: Pinterest

De kracht van muziek

Muziek doet eigenlijk heel veel met je gevoelens. Zowel de muziek als de tekst kan zorgen voor troost, blijdschap, verdriet of een gevoel van saamhorigheid. Toch verschilt het enorm per persoon wat muziek precies doet. De één schiet vol bij een lekker jazznummer terwijl de ander juist vol schiet bij een smartlap van Hazes. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Zo kan de één de hele nacht losgaan op technomuziek terwijl de ander het liefst niet eens in de buurt zal komen. Muziek doet dus veel met de mens, maar hoe het zich uit verschilt enorm.

Hoe interpreteren je hersenen muziek?

Juist omdat smaken zó verschillen, kunnen we wel stellen dat het iets te maken moet hebben met onze persoonlijkheden. Uit onderzoek blijkt dus inderdaad dat er wel degelijk een link is, maar dat is niet alles. Je muzieksmaak zegt daarnaast ook nog eens iets over hoe je hersenen in elkaar zitten. Je hersenen doorlopen een vast stappenplan wanneer je naar muziek luistert. Allereerst nemen je hersenen op wat ze horen, daarna roept dit een gevoel op. Vervolgens doen je hersenen een voorspelling over hoe de rest van het nummer zal verlopen en welke emoties daar nog meer bij komen kijken.

Muzieksmaak zegt veel over je persoonlijkheid

Afhankelijk van je manier van denken, ga jij om met muziek. Je kunt op twee manieren denken: systematisch en empathisch. Wanneer je systematisch denkt, hou je je vooral bezig met patronen herkennen en voorspellen. Wanneer je empathisch denkt, ben je juist voornamelijk bezig met de gevoelens van anderen. In het geval van muziek luisteren, maakt dit ook een groot verschil. Systematische denkers zijn meer bezig met de melodie en muziekpatronen terwijl empathische denkers juist meer bezig zijn met de boodschap en tekst van de muziek.

Dit bepaalt dus ook meteen wat je leuk vindt. Systematische denkers hechten dus maar weinig waarde aan tekst en hoeven dus ook niet eens per se te luisteren naar muziek met tekst. Ze kiezen vaak voor rock, punk of heavy metal. Dit is muziek met veel trillingen en melodieën. Empathische denkers hechten juist meer waarde aan warme gevoelige muziek en kiezen daarom juist voor soul of R&B.

Lees ook: Dit is waarom we zo dol op zijn op muziek uit onze jeugd