Als het om acné gaat, wordt er van alles en nog wat gezegd. Over hoe je het zou moeten behandelen, wat de oorzaken zijn óf welke producten het beste werken tegen acné. Helaas is lang niet alles wat er gezegd wordt waar, waardoor we vaak in fabels geloven in plaats van in feiten. Wij zetten alle mythes over acné op een rijtje.

acne

Mythes over acné die je niet mag geloven

Volgens een huid-expert hoef je voortaan niet te geloven in de volgende mythes over acné.

1. Acné verdwijnt wanneer je scrubt

Scrubben over je huid met acné is juist helemaal niet zo slim. Het zorgt er namelijk voor dat de bacteriën verspreiden in plaats van dat het iets zou moeten oplossen. Dit kun je dus beter niet doen!

2. Bruiner worden zorgt ervoor dat je acné verdwijnt

Het zorgt er misschien voor dat het minder zichtbaar wordt, maar acné zal er zeker niet door verdwijnen. Sterker nog: op de lange termijn zal de UV-straling een slechte invloed hebben op je huid.

3. Alleen tieners hebben last van acné

Het is waar dat je in je tienerjaren vaker last zal hebben van acné, maar het is niet zo dat je er daarna vanaf zal zijn. Ook later in je leven kun je er veel last van hebben.

4. Make-up zorgt ervoor dat de acné erger wordt

Bepaalde make-up zorgt er inderdaad voor dat je poriën meer afgesloten zijn, waardoor je huid niet goed kan ademen. Toch zijn er ook zeker producten die je wel gewoon kunt gebruiken. Het kan een goed idee zijn om advies te vragen in een winkel.

5. Je gezicht zo veel mogelijk wassen zorgt ervoor dat je van je acné af komt

Het kan helpen om je gezicht te wassen wanneer je een uitbraak voelt aankomen. Toch moet je je gezicht niet té veel wassen, want dit kan zorgen voor meer verspreiding van bacteriën. Afhankelijk van je huidtype kun je je huid het beste 1 tot 2 keer per dag reinigen. Het zal je overigens niet helpen om meteen van alle acné af te zijn.

6. De meest dure producten werken het beste om je acné te verhelpen

Hoewel duurdere producten vaak betere ingrediënten bevatten, is dit zeker geen garantie. Er zijn ook hele slechte dure producten, maar ook zeker goede goedkope producten.

Lees ook: Acné door stress: dit is hoe je het herkent en voorkomt