Veel mensen zullen bekend zijn met de vrolijke en leuke verpakking van Tony’s Chocolonely. Maar het blijkt dat we niet allemaal zo goed op de hoogte zijn van de naam van het merk. Na jarenlange verwarring heeft een vrouw mensen versteld doen staan door ze op de juiste naam te wijzen. En er zit ook een veel diepere mening achter de chocoladerepen.

chocolade

Eerlijk snackje

Tony’s Chocolonely is ontstaan in Nederland in 2005 dankzij drie journalisten van het populaire televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Ze kwamen erachter dat de grootste chocoladeproducenten ter wereld cacao kochten van plantages waar illegale kinderarbeid en moderne slavernij plaatsvonden. Dit bracht hen ertoe om Tony’s Chocolonely op te richten.

Sindsdien heeft Tony’s Chocolonely zich volledig toegewijd aan het vergroten van het bewustzijn over ongelijkheid in de chocolade-industrie. Ze bouwen directe langetermijnrelaties op met cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, waarbij ze hen eerlijke prijzen betalen en samenwerken om de dieperliggende oorzaken van moderne slavernij aan te pakken. Ze willen de hele industrie inspireren om 100% slaafvrije chocolade als standaard te hanteren.

Waarom heeft het deze naam?

Maar waarom noemen ze het Tony’s Chocolonely? Volgens de website van het merk is deze naam ontstaan nadat de Nederlandse oprichter Teun van de Keuken besloot om zelf 5.000 Fairtrade chocoladerepen te maken. Volgens Teun was de chocolade-industrie een eenzame plek voor anti-slavernij strijders zoals hijzelf. Hij was eigenlijk een beetje eenzaam in zijn missie, vandaar de naam Chocolonely.

Dan is er nog een mysterie rondom de chocolade van Tony’s Chocolonely, want waarom zijn deze blokjes eigenlijk allemaal in verschillende groottes? We zijn helemaal fan van die onregelmatig gevormde stukjes, maar het is wel een beetje vreemd hoe de chocoladereep verdeeld is. Het is zeker niet zoals je normaal gesproken zou verwachten. Volgens Teun heeft dit te maken met de enorme ongelijkheid in de chocolade-industrie. De ongelijke stukken dienen als een herinnering dat de winsten in de chocolade-industrie niet eerlijk verdeeld worden en de werknemers er zelf niet van profiteren. Grote kans dat je heel veel van deze blokjes naar binnen hebt gewerkt, maar dit verhaal erachter nog niet wist.

Nóg meer funfacts

Er zit ook nog een andere betekenis achter het ontwerp van de chocoladereep. De onderkant van de reep vertegenwoordigt de evenaar, vervolgens heb je van links naar rechts Ivoorkust, Ghana, Togo en Benin, Nigeria en een deel van Kameroen. Wie had gedacht dat de naam, vorm en het ontwerp van een chocoladereep zoveel betekenis konden hebben! We hebben nu zeker zin in een flink stuk Tony’s ChocoLONELY. *trekt een sprintje naar de supermarkt*