Omgaan met een narcist is niet gemakkelijk. Helaas is er geen handleiding die alles voor je uitstippelt. Gelukkig zijn er wel tips die je kunnen helpen in de omgang. Zo moet je bijvoorbeeld bepaalde dingen nooit zeggen.

narcist
Bron: Emily in Paris

Wat is narcisme?

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan andere mensen. Dat uit zich in verschillende vormen. Zo is een narcist bijvoorbeeld erg dominant, vindt een narcist dat er voor hem of haar andere regels gelden en kan een narcist erg egoïstisch zijn. Hij of zij zet zich op een voetstuk en vindt andere mensen minderwaardig.

Een narcist vindt het ook erg lastig om zich in te leven in andere mensen. Juist daarom is het ontzettend lastig om te moeten dealen met iemand die zo in elkaar steekt. Het zal namelijk altijd over hem of haar gaan en niet over jou. Dit kan je op de lange termijn opbreken, omdat je lang niet alles kunt zeggen dat je zou willen zeggen.

Dit moet je nooit zeggen tegen een narcist

Ken jij iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis en heb je wat moeite met de omgang met deze persoon? Dan ben je waarschijnlijk zo nu en dan op zoek naar tips en handvaten die jou kunnen helpen. In dat geval moet je vooral even doorlezen, want wij hebben een handige tip voor je. Waarschijnlijk zit jij vaak genoeg met de situatie in je hoofd en heb je je meerdere keren voorgenomen te zeggen dat de persoon in kwestie zich zal moeten aanpassen of moet veranderen.

Enne, dat is juist een trigger voor iemand die narcistisch is. Narcisten zien namelijk zelf niet in dat ze bepaalde dingen ook fout kunnen doen. Zodra jij opgooit dat je vindt dat iemand iets moet veranderen, zal dit een vervelende reactie oproepen. Een narcist kan simpelweg namelijk niet inzien dat hij of zij iets beter op een andere manier hadden moeten en dat is één van de kenmerken van het narcisme.

Hoe kun je een narcist het beste benaderen?

Mocht je toch graag iets wel willen aankaarten, is dat opzicht niet onmogelijk. Je moet alleen zorgen dat je het op de juiste manier doet, zodat je niet meteen in een ruzie of discussie terechtkomt. Hiervoor is het juist aan jou om je goed in te leven in de persoon met narcisme. Leg de focus op het gedrag dat je ziet en bedenk je wat dit met jou heeft gedaan. Benoem vervolgens dit en maak het niet te groot. Zo kun je er hopelijk beter over praten.