Of je het nu ziet als een extra touch aan je outfit of gewoon een statement wil maken: een navelpiercing is een manier om je eigen lichaam te versieren. Wil je een navelpiercing laten zetten, dan is het tijd om op te letten. Wij praten je namelijk bij over de verschillende stijlen, de juiste verzorging én (niet geheel onbelangrijk) de risico’s.

navelpiercing laten zetten
Bron: @irisamber

Wat voor soorten navelpiercings zijn er?

Navelpiercings bestaan, net als tepelpiercings en een helix piercing, in héél veel soorten en maten. Dacht je dat je alleen kon kiezen uit een bolletje of een staafje, dan had je het mis. Wij sommen een aantal stijlen voor je op:

Navelsteker

Deze klassieke stijl omvat een rechte staaf die door zowel de bovenste als onderste rand van de navel gaat. Je kunt kiezen voor decoratieve bolletjes, edelstenen of hangertjes aan beide uiteinden.

Bungelende navelpiercing

Deze variant heeft een langere staaf of ketting die vanaf de bovenkant van de navel naar beneden hangt. Van eenvoudige kettingen tot ingewikkelde ontwerpen met hangende bedeltjes, de keuze is aan jou.

Bovenste navelsteker

Bij deze stijl wordt alleen de bovenste rand van de navel doorboord. Dit is ideaal voor mensen met een kleinere navel.

Omgekeerde navelpiercing

Hierbij wordt de onderkant van de navel doorboord in plaats van de bovenkant. Deze stijl komt over het algemeen minder vaak voor.

Hoe verzorg je een navelpiercing?

Heb je een navelpiercing laten zetten, dan is het enorm belangrijk om je te focussen op goede verzorging. Je wil immers niet dat de boel gaat ontsteken. Er zijn een aantal zaken die tijdens deze aftercare-periode heel belangrijk zijn.

Navelpiercing reinigen

Maak je piercing dagelijks schoon met een zeezoutoplossing of speciale piercingreiniger. Gebruik geen zeep, alcohol of waterstofperoxide, aangezien deze de genezing kunnen vertragen.

Kies de juiste kleding

Draag tijdens het genezingsproces losse kleding om wrijving te minimaliseren en irritatie te vermijden.

Raak de piercing niet aan

Raak je piercing zo min mogelijk aan, vooral met schone handen.

Zwemmen met een navelpiercing

Wacht met zwemmen in chloorwater, zeewater of bubbelbaden tot je piercing volledig genezen is.

De juiste hygiëne

Houd het gebied rondom je piercing schoon en voorkom contact met vuil of vies water.

Risico’s en complicaties

Hoewel navelpiercings meestal veilig zijn, zijn er helaas ook mogelijke risico’s. Ondanks dat de kans niet groot is, is het toch van belang om je van tevoren goed in te lezen.

Infectie

Infecties zijn een veelvoorkomend risico. Let op tekenen van ontsteking, zoals roodheid, zwelling, pijn en pusafscheiding.

Afstoting

Soms stoot het lichaam de piercing af, wat kan resulteren in beweging of verplaatsing van de piercing.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op het piercingmateriaal, vooral als het van lage kwaliteit is.

Littekenvorming

Te veel littekenweefsel kan ontstaan als reactie op de piercing, wat de uiterlijke verschijning kan veranderen.

Vertrouw je je piercing niet helemaal, breng dan altijd weer een bezoek bij de piercer, hij of zij kan je hiervoor het allerbeste advies geven.