Als je snipverkouden bent, kun je ervoor kiezen om neusspray te spuiten. Wanneer je verkouden bent gaat je neus namelijk dicht en dat kan als vervelend ervaren worden. Helaas kan dit ook zorgen voor een serieuze neusspray verslaving wanneer je het medicijn verkeerd gebruikt. Het is dan heel lastig om er weer vanaf te komen. Wij vertellen je hoe de verslaving tot stand komt, wat de gevolgen zijn én hoe je er weer vanaf komt.

neusspray verslaving
Bron: Unsplash

Verslavende werking

Neusspray kan er dus voor zorgen dat je tijdens een verkoudheid weer vrij kunt ademen. Dat komt door de werkende stof van de spray: xylometazoline. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten krimpen, waardoor je neusslijmvlies iets minder opgezwollen is. Hierdoor komt er meer ruimte vrij om te ademen. Helaas kan dit stofje bij verkeerd gebruik ook juist zorgen dat het averechts werkt. Als je de spray bijvoorbeeld te vaak gebruikt óf als je niet op tijd stopt met gebruiken, raken je bloedvaatjes in de war. Ze zetten dan uit totdat jij weer sprayt met de neusspray. Zo raak je, waarschijnlijk zonder dat je het echt doorhebt, verslaafd aan de spray.

Gevolgen van een neusspray verslaving

Naast dat zo’n verslaving je natuurlijk beperkt in je dagelijkse bezigheden, heeft het helaas ook vervelende gevolgen voor je gezondheid. KNO-arts Jolijn Brouwer legde uit aan LINDA dat je er in je neus veel last van kan krijgen. Als je bloedvaten voor lange tijd zo gekrompen zijn dat er nauwelijks bloed doorheen kan stromen, kan dit ervoor zorgen dat je neusslijmvliezen te weinig bloed doorkrijgen. Hierdoor zouden ze kunnen afsterven, waardoor er een gaatje in het tussenschot van je neus ontstaat.

Hoe kom je van een neusspray verslaving af?

Hoe moeilijk het ook is, je wil dus eigenlijk dus snel mogelijk van die verslaving afraken. Het is natuurlijk mega vervelend om altijd na te denken over het meenemen van die neusspray én je wil niet dat je neus op lange termijn beschadigingen oploopt. Wel moet je er vanuit gaan dat het niet leuk zal zijn. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Stop in één keer

Je kunt deze neusspray verslaving eigenlijk vergelijken met alle andere verslavingen als je er vanaf wil, want de beste manier is eigenlijk om gewoon in één keer te stoppen. Maar goed, dat betekent wel dat je misschien dagen óf zelfs weken of maanden last zal hebben van een dichte neus. Daar moet je even doorheen, omdat je neus moet afkicken.

Wat zou kunnen helpen om dit goed vol te houden, is dat je per neusgat stopt. Hierdoor kun je eerst het proces door met links, maar kun je wel blijven ademen door rechts omdat je hier nog spray in gebruikt. Later kun je het proces door met rechts als je door links weer normaal kunt ademen.

2. Bouw het af

Als cold turkey voor jou echt niet helpt, is afbouwen misschien wel de beste keuze voor je. In dat geval kun je steeds een keertje minder sprayen per dag. Ook kun je op termijn overgaan op de kinderversie, want hier zit minder van het werkende stofje xylometazoline in. Uiteindelijk kun je het zo afbouwen, totdat je er helemaal vanaf bent.

3. Ga naar de dokter

Als het zelf niet lukt op de bovenstaande manieren, moet je zeker niet meteen opgeven! Je kunt altijd nog aan de bel trekken bij de dokter, want zij hebben gelukkig ook wat manieren om jou te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een ander type neusspray die je wel kunt blijven gebruiken op lange termijn.

Lees ook: Strontverkouden? Dan moet je vaker tussen de lakens duiken