Je hebt op deze wereld kortweg 2 type mensen: de mensen die altijd 5 minuten te vroeg zijn en de mensen die altijd minstens 10 minuten te laat zijn. Tegen de eerste groep mensen mag gezegd worden: lekker bezig. Jullie hebben nooit stress wanneer het stoplicht op rood staat nadat je ietwat laat bent vertrokken. Je had inmiddels toch al extra tijd genomen voor dit soort voorvallen. Ook zijn jullie nog steeds niet te laat wanneer je op het laatste moment toch je outfit wil veranderen omdat het slechter weer blijkt te zijn dan je dacht. Voor de mensen die nog problemen hebben met het volgen van de klok: we gaan jullie helpen. Te laat komen is namelijk niet alleen vervelend voor de persoon die op jou zit te wachten, de slechte gewoonte heeft ook invloed op jou stresslevel.

Geef toe dat je te vaak te laat komt

Je kan pas iets doen aan het probleem als je het onder ogen ziet. Je kan natuurlijk niet naar je toekomstige werkgever verkopen dat je altijd zo lekker stipt bent zonder dat je daarbij vertelt dat “stipt” voor jou misschien iets anders betekent dan voor hem. Als je dan eenmaal aan jezelf hebt toe durven geven dat jij beschikt over deze bloed irritante eigenschap, bekijk dan waarom je te laat komt, hoeveel te laat je komt en wanneer dit voorkomt. Is dit eigenlijk bij alles wat je doet of bijvoorbeeld alleen als je naar het werk gaat? Zonder hier een duidelijk beeld van te hebben kun je ook geen veranderingen aanbrengen in je gedrag.

FEMFEM te laat komen

Stel prioriteiten

Nog maar weinig tijd in de ochtend? Doe je mascara dan op terwijl je in de bus zit of ga gewoon zonder make up. Het is belangrijker dat je er bent dan dat je te laat komt en je eruit ziet alsof je uren in de stoel van de visagiste hebt gezeten. Douche jezelf voordat je gaat slapen, kies alvast je outfit voor de volgende dag en zet de spullen voor je ontbijt alvast klaar. Dit scheelt allemaal tijd in de ochtend. Note: zet nu niet opeens je wekker 5 minuten later, laat deze vooral op de oude tijd staan. Je zal merken dat je de hele dag rustiger en minder gestresst bent wanneer je de dag op deze manier begint en je dus in de ochtend voldoende tijd hebt en je op je gemak naar je werk kan fietsen.

Ben realistisch en hou je aan je eigen beloftes

Wanneer je jezelf bedenkt hoeveel tijd je nodig hebt om naar je afspraak te komen, neem dan de tijd die je er normaal over zou doen. Hiermee bedoelen we niet de tijd waarin je op de bestemming kán zijn. Neem een realistisch tijdsbestek waarbij je 5 minuten eerder op de juiste plek wilt zijn dan daadwerkelijk afgesproken is. Zo kan de brug open staan en alle stoplichten op rood zonder dat jij stress hebt over de vraag of je op tijd gaat komen. Houdt je aan de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt en vertrek dan ook echt op deze tijd.

Lukt het je echt niet om op tijd te komen? Een voordeel: je bent succesvoller en creatiever wanneer je altijd te laat bent.