Nog ‘even voor de zekerheid’ naar het toilet gaan voordat je naar de stad gaat. Dit klinkt misschien heel verstandig, maar dit is het eigenlijk niet! Wij leggen je uit waarom je beter niet nog ‘even snel’ naar het toilet kunt gaan voor je de deur uit gaat.

Niet te vaak naar de wc gaan

Wat blijkt nu? Vaker plassen dan eigenlijk nodig is, is slechter voor je dan je denkt! Gynaecoloog Anne Henderson uit London vertelde dat meerde toiletbezoekjes op lange termijn tot problemen met je blaas kunnen leiden. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt.

Zenuwstelsel

Maar wat zegt de wetenschap? Gynaecoloog Anne Henderson legde uit dat er een soort samenhang is tussen het ‘onvrijwillige’ en het ‘vrijwillige’ zenuwstelsel. Hierdoor kunnen we controle houden over onze blaas, zoals even je plas ophouden als dat nodig is. Het controleren van je blaas is voor een groot deel aangeleerd gedrag. Het kan voorkomen dat je een bepaald patroon aangeleerd hebt gekregen tijdens het zindelijk worden. Dan wordt dit gedrag automatisch en wordt het opgenomen door het zenuwstelsel. Dit gebeurd allemaal zonder dat wij ons daar bewust van zijn.

Dit geeft dus ook weer waarom sommige mensen een ‘kleine blaas’ hebben: als jij altijd maar naar de wc gaat terwijl je niet hoeft, dan leer je je lichaam een verkeerde behoefte aan en dat kan voor problemen zorgen. Wanneer je je patroon plotseling verandert, door bijvoorbeeld ineens veel vaker naar de wc te gaan, kan dit patroon ervoor zorgen dat het oude (goede) patroon vervangen wordt. Hierdoor kan het zijn dat je blaas niet meer goed functioneert.

Vrouwen gaan vaker naar de wc

Vrouwen kunnen minder snel zomaar ergens naar de wc dan mannen. Daarom zijn het meestal de vrouwen die vaker naar de wc gaan, omdat ze bang zijn dat ze ineens heel nodig moeten en er dan geen plek is! Hierdoor ontstaan er dus nieuwe patronen in je zenuwstelsel. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je blaas moeite heeft met zich helemaal te vullen. Hierdoor komt het voor dat je veel sneller én vaker naar het toilet moet. Zo wordt naar het toilet gaan een soort cirkel, aangezien je lichaam gewend is om heel vaak naar de wc te gaan.

Probeer dus je wc bezoekjes te beperken tot alleen wanneer het écht nodig is. Je went er vanzelf aan!

Lees ook: Hierdoor komt het dat je niet kunt plassen met anderen in de buurt