Weg moeten bij je werk, omdat jullie toekomstplannen een andere kant op gaan, verhuizen naar een andere stad of beide. Veranderingen in het leven kunnen regelmatig voor komen en ervoor zorgen dat je hoofd gaat tollen, waardoor je helemaal niet meer wilt wat je nu eigenlijk wilt.

niet-weten-wat-je-wilt-femfem

Waar sta je over een jaar?

De overgang van je studie naar een vaste baan of de verandering van baan zorgt vaak voor een ingrijpende verandering in je leven. Je kan goed opschieten met je collega’s, hebt een leuk huisje, veel vriendinnen om je heen en nieuwe mensen leren kennen. En dan ineens is de keuze gemaakt dat je moet stoppen. Het vaste ritme waar je aan gewend was, valt ineens weg. Je woonplaats, baan en vrienden om je heen zijn ineens een onzekere factor, want het kan alle kanten op waar jij over een jaar zult staan. Is je baan in dezelfde stad als waar je woont of zul jij jouw droombaan op een hele andere plek vinden? Doordat er zoveel mogelijkheden zijn en opties over hoe jouw leven er over een jaar uit zal komen te zien, is het dus ook niet gek dat jij even niet weet wat je wilt.

Gun jezelf wat tijd

Je hoeft niet nú een beslissing te nemen. Gun jezelf wat rust om na te denken en maak geen overhaaste beslissingen. Laat je ook vooral niet beïnvloeden door de mensen om je heen die aan je vragen wat nu je plannen zijn. Het is oké om nog niet te weten wat je wilt. Zulke beslissingen zijn beslissingen die de rest van je leven kunnen bepalen en die maak je dus ook niet in een dag.

Verschillende opties

Ga er even rustig voor zitten, neem een blaadje en begin met het opschrijven van je opties. Het maakt niet uit wat je struggle is, of het nu over werk, studie of je relatie gaat. Schrijf op wat je opties zijn. Neem vervolgens voor iedere optie een apart blaadje en schrijf vervolgens alle voor- en nadelen uit. Wees wel realistisch, want niet alle voor- en nadelen wegen even zwaar tegen elkaar op. Wanneer je een mooi overzichtje hebt gecreëerd, is het veel gemakkelijker om het van een afstandje te bekijken en echt aan jezelf te vragen wat jij het allerliefst zou willen. Want dat is uiteindelijk het belangrijkste; waar jij uiteindelijk het gelukkigst van wordt.

“Op dat moment voelde het goed, dus op dat moment was het de beste keus die je kon maken”

We kunnen niet in de toekomst kijken

Alhoewel ik het af en toe heel graag zou willen, kunnen we helaas niet in de toekomst kijken. Want hoe handig zou het zijn om alvast even te kijken in de toekomst, of je de juiste keuze maakt? Maar dan wordt het leven ook wel heel gemakkelijk, zonder risico en misschien dus ook wel een beetje saai. Het is mogelijk dat je de verkeerde keuze maakt, maar op dat moment voelt het goed en we weten nu eenmaal niet hoe het allemaal gaat lopen. Probeer je hierdoor dus niet schuldig te voelen. Op dat moment voelde het goed, dus op dat moment was het de juiste keuze. Er kan altijd wat gebeuren, waardoor iets anders loopt dan gepland.

Soms weten we niet wat we willen. Waar willen we wonen, willen we reizen of juist werken en wat voor werk willen we dan doen? Je toekomst kan nog op alle manieren ingekleurd worden en dit is niet erg. Gun jezelf wat tijd, neem er wat afstand van, schrijf het op en maak uiteindelijk de keus die voor jou het beste voelt. Misschien blijkt dit uiteindelijk niet de beste keus, maar dan kijken we tegen die tijd maar weer verder. Op dit moment voelt het goed.

Weet je bijvoorbeeld niet of jij en je vriend nog wel bij elkaar horen? Deze punten laten zien dat die ‘break’ een definitieve breuk is.