Na een lange nazomer is de herfst nu toch echt een feit. Op kantoor is de een na de ander ziek. In een hoekje van je bureau heb ook jij een kleine apotheek verzameling met hoestsiroop, keelsnoepjes, paracetamol en tientallen zakdoekjes.

Om niet ziek te worden is het belangrijk om een goede weerstand te hebben. Dit vormt namelijk de basis van je gezondheid. Wanneer je last hebt van ziekteverschijnselen, komt dit omdat je immuunsysteem verlaagd is. Met de volgende praktische tips krijgt jouw weerstand een boost. Gooi die keelsnoepjes en siropen maar weg, die heb jij binnenkort niet meer nodig!

FEMFEM ziek alexis

Zwak immuunsysteem door voeding

Veel mensen beseffen zich niet dat een verkeerd voedingspatroon vaak de boosdoener is bij het ontstaan van lichamelijke klachten. Voedingstoffen die het lichaam moeilijk kan verteren, zorgen voor een extra belasting van het immuunsysteem. Deze voedingsstoffen worden door het immuunsysteem beschouwd als ‘ziekte indringers’ en het immuunsysteem probeert deze af te stoten. Hierdoor ontstaat er een reactie in ons lichaam waarbij er cytokinen vrijkomen. Dit zijn eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de coördinatie van de afweer tegen ziekten. Door deze eiwittenreactie ontstaan er in het lichaam klachten als, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Wat je lichaam kan verdragen, verschilt per persoon. Zo kan de een bijvoorbeeld moeilijk zuivel verdragen, terwijl de ander weer een intolerantie voor gluten heeft.

Vermijd moeilijk verteerbaar voedsel

Voedingsstoffen die over het algemeen moeilijk verteerd worden en je het beste kunt mijden wanneer je een lage weerstand hebt, zijn in de eerste plaats voedingswaren waarin verzadigde vetten zitten. Volvette kazen, volle melk producten, vette vleeswaren, borrelhapjes en chips zijn echt een no go! Beperk ook je inname van geraffineerde suikers. Denk hierbij aan koekjes, gebak, snoep, frisdranken. Deze ‘slechte’ suikers zorgen ervoor dat je weerstand wordt verlaagd.

Zorg voor voldoende vitamine D en C

Dat wij in de winter vaker last hebben van winterdipjes, verkoudheid en vaak zelfs ziek worden, is niet zo gek! In de winter is er veel minder zonlicht beschikbaar dan in de wintermaanden. Naast zonlicht – de voornaamste bron van vitamine D – komt deze vitamine ook van nature voor in voeding: met name in vette vis, maar ook in vlees en eieren. Daarnaast wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarines en bak- en braadproducten. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het lichaam en is essentieel voor het immuunsysteem en verlaagt de kans op het krijgen van bacteriën en infecties verlaagd. Helaas komen wij in de wintermaanden door middel van zonlicht niet toe aan de gewenst hoeveelheid vitamine D. Daarom kun je ervoor kiezen om tijdens de wintermaanden vitamine D pillen te slikken of wat extra vette vis, eieren of vlees te eten.

Vitamine C komt met name voor in groene, fruit, aardappelen en koolsoorten. Vitamine C is onmisbaar vanwege zijn belangrijke functie in ons lichaam. In de eerste plaats heeft vitamine C een antioxiderende werking en het beschermt ons lichaam tegen ziekte indringers, virussen en bacteriën. Daarnaast zorgt Vitamince C voor de handhaving van een goede weerstand. Kortom, eet iedere dag 2 stuks fruit en je weerstand krijgt een boost!

FEMFEM ziek fruitschaal

Vermijd stress

Dat stress niet goed is voor onze gezondheid, dat was natuurlijk allang bekend. Maar wat gebeurt er dan precies in ons lichaam wanneer je last van stress hebt? Het hebben van langdurige stress kan je immuunsysteem aantasten. Je krijgt bij langdurige stress minder zuurstof in je bloed en voedingsstoffen worden minder goed opgenomen. Daarnaast worden je stofwisseling en bloedtoevoer vertraagd waardoor het immuunsysteem verzwakt. Moraal van het verhaal: luister naar je lichaam en doe 1 ding tegelijk, werk met to-do lijstjes en nummer van hoog naar laag, wat heeft voor jou de meeste prioriteit en waarom?

Wat je wel kan snacken zonder kans op een verlaagd immuunsysteem? Dat lees je hier.