Langs het bedrijf gaan, proberen te bellen… dat zijn de manieren om op te vallen bij je ‘hopelijk’ volgende werkgever. Maar helaas is dat ook niet altijd even slim. Initiatief nemen wordt gewaardeerd, maar straks sta je voor een dichte deur of is de baas niet beschikbaar. Ja, daar ga je dan. Wat doe je dan? Een video-cv maken! Een video-cv? Yes!

Bron: Pexels

Dat noem je pas impact maken

“Het werd mij meteen duidelijk dat deze baan mij op het lijf is geschreven” of “Graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek”, of om het een tikkeltje erger te maken: “Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.” Ja, zo creëer je een saaie standaard mail die nooit geopend zal worden.

We willen niet standaard zijn, we willen opvallen! En dat doe je niet door van die afschuwelijke langdradige uitspraken te typen waar je geen zak van meent. Een video-cv geeft persoonlijkheid, creativiteit en enthousiasme. Je moet natuurlijk niet als een zoutzak voor de camera zitten, anders werkt het inderdaad niet. Maar hoe moet het dan wel? Wij helpen je even…

Eerst maar eens scripten

We weten dat je nu enthousiast bent geworden, maar zet eerst in steekwoorden de dingen die jij in je filmpje wilt vertellen. Denk er aan om geen algemeenheden te vertellen of niet-boeiende onderwerpen. Vertel vooral over jezelf, wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Hou het leuk, maar ook zakelijk. Dus vergeet niet het belangrijkste: waarom wil je daar werken? Wees wel eerlijk en maak het niet mooier dan het is. Klaar? Oefen dan eerst een paar keer zonder camera. Zorg ervoor dat je het ‘script’ uit je hoofd leert, zodat je alle focus op de camera en je verhaal hebt. Het ziet er namelijk een beetje stom uit als je ogen meerdere keren naar de tekst afdwalen.

Test, test, test

Je moet inderdaad jezelf blijven, maar een opgeruimde ruimte doet heel wat wonderen. Je wilt natuurlijk niet dat je toekomstige werkgever afgeleid wordt van je rommel. Check vooraf ook even of je goed verstaanbaar bent en of het licht goed is. Wat ook belangrijk is: zit recht en draag geen huiskleding. We snappen dat je thuis zit, maar op de werkvloer zal je er ook niet zo bij lopen. Laat de beste versie van jezelf zien. Heb je het allemaal gecheckt? Time for action!

Edit

Kies je ervoor om het in een keer door te filmen of ga je ‘m bewerken en nog wat creativiteit er in toepassen? Dat ligt allemaal aan jou en de branche en functie waar je voor solliciteert. Denk wel aan een paar dingen: in een keer door filmen en versturen, dat is een prima optie! Maar dan moet je er wel voor zorgen dat het filmpje perfect en foutloos is. Weet je zeker dat je niks hoeft weg te knippen? Check het even voor de zekerheid! Het toepassen van creativiteit is super leuk, laat zien wat je kunt… maar vermijd te veel poespas. Het is geen kinderfilmpje, het is een cv.

Geen docu

Een hele goede vraag: hoe lang moet mijn video zijn? “Hou het kort maar krachtig”, zeggen we wel is. Vertel alleen things that matter. Maak er geen kijk-dit-ben-ik-neem-me-alsjeblieft-aan documentaire van.