De één kan met iedereen meteen uren kletsen en de ander kijkt liever even de kat uit de boom. In sommige situaties kan dat ook gewoon. Echter, in meer zakelijke settings kan het soms fijn zijn wanneer je wat meer zelfvertrouwen krijgt. Maar hoe doe je dat dan, zomaar op iemand af stappen zonder dat jij jezelf daarbij ongemakkelijk voelt? Wij geven je tips.

Begin met een gemeend compliment

Wanneer je op iemand afstapt die je niet kent, ben je vaak onzeker over hetgeen je als eerste moet zeggen. Wanneer je het gesprek begint met een gemeend compliment, kan degene tegenover je bijna niet anders dan openstaan voor jou. Daarna is het veel makkelijker om over te gaan naar jezelf voor stellen en uiteindelijk een echt gesprek te beginnen.

nieuwe-mensen-femfem

Een beetje ongemakkelijkheid is oké

Het is normaal om nerveus te zijn wanneer je iemand nieuws ontmoet. Het is dan juist de uitdaging om daarmee om te gaan en je erover heen te kunnen zetten dat je niet helemaal comfortabel bent bij iemand nieuws. Een klein beetje ongemakkelijkheid maakt het leven alleen maar leuker en daardoor kunnen soms juist hele grappige situaties ontstaan. Misschien mag het op dat moment dan niet heel fijn voelen voor jou, het zorgt ervoor dat je iets hebt om met elkaar over te bespreken.

Stap voor stap

Je hoeft niet in één keer meteen een presentatie voor een volle zaal te geven wanneer je dat spreken met nieuwe mensen een beetje eng vindt. Begin simpelweg met jezelf voorstellen aan een groep mensen en breid het zo stapsgewijs uit tot je zelfs durft te spreken voor een onbekende groep. Dit doe je simpelweg door te oefenen. Hoe vaker je jezelf in een situatie laat bevinden die voor jou nieuw en spannend is, hoe beter je ermee om kan gaan. Hoe makkelijker je ermee dealt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Welke gesprekskills je daarbij nodig hebt vertellen we je hier. 

femfem-zelfvertrouwen