Als je seks zonder condoom hebt, moet je altijd oppassen voor soa’s. Het is belangrijk om te regelmatig te testen, voor onder andere chlamydia, gonorroe en herpes. Maar nu ook voor deze nieuwe soa “mycoplasma”. Er is niet veel over deze soa bekend en hierdoor wordt je er dus ook niet standaard op getest! Daarom vertellen wij jou alles wat je moet weten over deze nieuwe soa.

Mycoplasma

Maar wat is mycoplasma genitalium nou? Mycoplasma is een bacterie die tot de groep van mycoplasma bacteriƫn behoort. De bacterie heeft geen celwand. Dit houdt in dat het veel makkelijker voor bacteriƫn is om zich te weren tegen antibiotica, slecht nieuws dus.. De bacterie zorgt er bij mannen voor dat ze een ontsteking van de urinebuis kunnen krijgen. Bij vrouwen kan het zorgen voor een ontsteking in de plasbuis, baarmoederhals en eileiders. Omdat de soa vrij nieuw is, wordt er niet standaard getest op mycoplasma. Je wordt pas getest als je klachten blijft houden, maar niet positief getest bent op chlamydia of gonorroe. Hierdoor zijn er geen specifieke cijfers over hoe vaak het voorkomt.

Hoe krijg je de soa?

De kans dat je mycoplasma overdraagt is ongeveer net zo groot als die van chlamydia. Net zoals bij andere soa’s wordt het overgedragen bij seksueel contact. Daarom is het belangrijk dat je het altijd veilig doet. Het kan zowel bij orale als bij anale seks overgedragen worden. Dit komt omdat de bacterie bij de vrouw in de vagina, urinebuis, keel of het laatste gedeelte van de endeldarm voor komt. Bij de man komt het vooral voor in de plasbuis.

Klachten

Mannen en vrouwen ervaren beide verschillen de klachten van de soa. Mannen ervaren voornamelijk een branderig gevoel bij het plassen, jeuk, irritatie en afscheiding. Vrouwen hebben ook last van een branderig gevoel bij het plassen en afscheiding, maar daarentegen ook last van bloedverlies na seksueel contact of bloedverlies tussen je menstruatie door. Tot slot kan je ook geen klachten hebben. Dit maakt het zo gevaarlijk. Je weet dan namelijk niet of je de ziekte bij je draagt en eventueel kan overdragen. Daarnaast kan het leiden tot onvruchtbaarheid of ontstekingen van het baarmoederslijmvlies, de kleine bekken of de baarmoederhals.

Behandeling

De behandeling van mycoplasma ligt behoorlijk ingewikkeld. Door de toenemende antibiotica resistentie van de bacterie is het niet duidelijk of er een behandeling plaats moet vinden bij geen of weinig symptomen. Laat je dus altijd voor de zekerheid testen op alle soa’s, kan je ook geen spijt krijgen.

Lees ook: Een soa zonder seks? Ja, het kan