Alleen over de wereld reizen is iets moois en ook tastbaars. Toch laten veel vrouwen zich tegenhouden. Deze vrouwen maakten het waar en vertellen hun inspirerende verhaal over de solo reis die zij maakten.

NinaRosa (22) liep 6 maanden stage in Sydney, studeerde 5 maanden in België, schreef haar scriptie tijdens 3 maanden in Nieuw-Zeeland en zit momenteel op Bali om een eigen bedrijfje op te zetten.

NinaRosa alleen over de wereld femfem

Vertel eens in het kort over de diverse reizen en ervaringen die je hebt meegemaakt

“Van kleins af aan is reizen een van mijn hobby’s en passies. Samen met mijn vader, Indonesische moeder en broer heb ik veel gereisd door Europa, maar ik ben ook naar Tunesië, de Dominicaanse Republiek, Amerika en Brazilië geweest. In 2016, toen ik 20 jaar oud was, ben ik voor het eerst helemaal alleen op reis geweest: ik ging 6 maanden lang naar Australië. Dit deed ik voor een stage in het derde jaar van mijn bachelor Media, Informatie en Communicatie. Via een stagebemiddelingsbureau kwam ik terecht bij een stage in Sydney als B2B marketeer. Ik heb alleen gereisd naar Melbourne, Auckland, Kuala Lumpur, Singapore, de Australische Oostkust en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Momenteel woon ik in Indonesië in een AirBNB om aan mijn bedrijf te werken.”

“Ik wilde aan de dagelijkse sleur van Nederland ontsnappen”

Wat was jouw motivatie voor jou om in het buitenland stage te lopen en alleen te reizen?

“Ik wilde aan de dagelijkse sleur van Nederland ontsnappen. Alles is hier heel goed geregeld, maar het verveelt snel. Ik merkte dat mijn relaties hier enigszins verwaterden en dat ik een oppepper nodig had. Ook zou het goed zijn voor mijn CV en zou ik daarna rond kunnen reizen. Na een voorlichting op school over een uitwisseling naar Australië was ik verkocht. Daarna bezocht ik in de zomer een buitenland beurs om te kijken welk bureau ik in zou schakelen voor hulp. Toen wist ik zeker dat ik wilde gaan.”

Het lijkt me dat je veel hebt moeten regelen voor vertrek. Hoe heb je je voorbereid op je reis en stage in Australië?

“Het regelen van een buitenlandse stage is veel werk, zelfs al schakel je een bemiddelingsbureau in. Het bureau ‘Stagereizen’ heeft veel voor mij geregeld. Toen de stage gevonden was, begonnen de praktische zaken. Verzekering rond krijgen, vliegticket boeken, formulieren invullen voor school, dingen wijzigen in DUO, creditcard aanvragen, huisje zoeken. Dit was veel werk! Ik kreeg gelukkig veel assistentie van Stagereizen. Ik deed ook van tevoren onderzoek naar het bedrijf waar ik stage zou gaan lopen.”

Dat is inderdaad veel geregel! Geld is natuurlijk voor zo’n reis ook heel belangrijk. Hoe(lang) heb je gespaard voor je reis?

“Mijn ouders hebben vanaf mijn geboorte gespaard voor een eventuele buitenlandse studie of master. Ik had het overigens wel zelf kunnen betalen, maar dat geld heb ik nu in Bali, mijn bedrijf en mijn master gestoken. Vanaf mijn 15e werk ik in de horeca, ik leefde altijd van €250,- en zette de rest opzij. Ook werkte ik op de hogeschool en deed ik wat freelance projecten. Ik spaarde ongeveer 5 jaar.”

NinaRosa alleen de wereld over 2

Je hebt best een tijdje gespaard. Hoe lang ben je uiteindelijk weggeweest?

“Ik heb 6 maanden stage gelopen inclusief anderhalve week vakantie naar Melbourne en Auckland. Daarna heb ik twee weken de Australische oostkust afgereisd. Vervolgens ging ik nog twee weken naar Thailand. Ik ben in totaal 7 maanden weggeweest.”

Heb je tijdens die 7 maanden mindere momenten ervaren?

“Ik heb wel een paar keer heftige heimwee gehad. Ook zijn vriendschappen op de klippen gelopen. Dat komt door de verre afstand, denk ik. Uiteindelijk heb ik dit geaccepteerd en heb ik daar nieuwe vriendschappen gesloten. Mijn eerste huurbaas was echt een ramp. We mochten niemand mee naar huis nemen en hij zat aan onze spullen. Hij straalde een en al negativiteit uit met zijn haat-briefjes op de koelkast. Op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen en heb ik een ander appartement gezocht. Dat was veel beter. Het was om de hoek dus ik woonde in dezelfde buurt, goedkoper en met een lieve huurbaas die er zelf niet woonde. Maar ook in mijn nieuwe appartement gebeurde er wel iets naars. Voedsel werd uit de kastjes en koelkast gestolen. Uiteindelijk bleek het mijn lievelingshuisgenoot te zijn. Dit deed echt pijn. De spanningen liepen hoog op, want op een gegeven moment gingen de voedseldief en een andere huisgenoot zelfs vechten. Een week later waren ze allebei verhuisd.”

Dat is inderdaad vervelend, maar nu iets leukers. Welke plekken en activiteiten had je nooit willen missen?

“Te veel om op te noemen! Sydney is een geweldige stad. De Bondi to Coogee-walk en Manly to Spit-walk waren mijn favorieten. Manly heeft iets magisch en is heel anders dan Sydney. Ik zou hier willen wonen, maar dat kan ik nooit betalen. Verder heb ik walvissen gezien en een lichtfestival meegemaakt in Sydney, heel gaaf. Ook Melbourne is een geweldige stad en de Great Ocean Road is echt prachtig. Dan de oostkust, wat was dát mooi! Ik heb hier koala’s geaaid, een skydive gedaan, 3 dagen op een boot gefeest, gekampeerd op Fraser Island, gesnorkeld en paardgereden. Dit waren stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen. Het kost wat, maar het is het echt allemaal waard.”

Heb je er vriendschappen aan overgehouden?

“Ik ben in december op vakantie geweest naar Londen met een Nederlands meisje dat ik daar heb ontmoet. We waren in Australië onafscheidelijk en ik vind het jammer dat ik haar nu niet zo veel meer zie, ik woon weer in het buitenland en zij in Arnhem. Mijn huisgenootjes en collega’s spreek ik nog af en toe. In januari komt een jongen die ik heb ontmoet tijdens mijn reis langs de oostkust naar Bali. Super leuk!”

Momenteel zit je op Bali en ben je bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Hoe ging je overstap van stage lopen in het buitenland naar een bedrijf opzetten in Indonesië?

“Eigenlijk heb ik mijn bedrijf tussen mijn eerste en tweede verblijf in het buitenland opgezet. Toen ik een stage wilde gaan lopen in Australië, schakelde ik een stagebemiddelingsbureau in. Zij hielpen me geweldig, maar er stonden wat spelfouten op hun websites. Ik vroeg of ik dat mocht verbeteren. Na een tijdje breidden de taken zich uit, ik mocht ook hele tekstpagina’s creëren en de blog beheren. Uiteindelijk heb ik zelfs mijn scriptie bij hen op kantoor geschreven in Nieuw-Zeeland. Op een gegeven moment wilde ik ook uitbetaald worden en toen ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn eigen bedrijf op te zetten. Dat was twee weken nadat ik thuiskwam van mijn stage in Australië en twee weken voor mijn vertrek naar België voor de minor Digital Design and Development.”

NinaRosa alleen de wereld over 3

Waar houd je je nu dagelijks mee bezig op dit heerlijke eiland?

“Ik bouw websites in WordPress inclusief SEO-proof teksten, basis vormgeving en marketing- en strategie-advies. Eigenlijk alles waar ik nu mee bezig ben, heb ik tijdens mijn opleiding en stages geleerd. In mijn AirBNB heb ik een eigen bureau waar ik vijf tot zes dagen per week werk. De weekenden zijn vooral voor dagtripjes, feesten, stranddagen of surfen. Ik sta hier lekker vroeg op, werk eerst een paar uur en daarna ga ik een uurtje een lekkere Aziatische lunch koken. Daarna werk ik in de middag nog een paar uur aan eigen projecten. Bijvoorbeeld mijn website (ver)bouwen, webinars kijken, online cursussen volgen of werken aan mijn aanmelding voor de master. Ik heb me op eenzelfde manier voorbereid als toentertijd op mijn stage. In september begin ik in aan de master Media & Business aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar ik nog meer dingen hoop te leren die ik toe kan passen op mijn bedrijf.”

Waarom je keuze om een bedrijf te starten vanuit Bali?

“De keuze om überhaupt weer naar het buitenland te gaan is gebaseerd op drie dingen: ik ben inmiddels verslaafd aan in het buitenland wonen, het was voor mij lastig om weer bij mijn ouders te wonen na anderhalf jaar op mezelf te hebben gewoond en ik hou niet van de Nederlandse winter. Dus woon ik hier nu 4 maanden. Mijn familie komt uit Indonesië (niet waar ik nu woon) en ik hoorde van iedereen die op Bali was geweest dat het echt top was. Ik ben veganist en Bali scheen een vegan paradise te zijn. Bovendien zijn de kosten laag, waardoor ik alle tijd kan nemen om mijn bedrijf op te starten zonder verlies te draaien. Ook is het hier lekker warm en kan ik elke dag naar het strand. Klonk ideaal voor mij. In de praktijk is het nog veel beter. Mijn AirBNB host is geweldig, ik maak weekendtripjes naar Singapore en Kuala Lumpur, er zijn talloze stranden in de buurt en er zijn heerlijke feestjes.”

“Begin op tijd met sparen, maak een globale planning en budgettering en geniet van elk moment. Het is over voor je het weet”

Heb je nog tips voor vrouwen die alleen op reis willen gaan of in het buitenland willen gaan werken?

“Doe het. Het lijkt eng, maar het doet je echt goed. Je wordt zelfstandiger, socialer en vooral gelukkiger. Ik vond het eerst ook eng om in een hostel zomaar op mensen af te stappen. Of als ik in m’n eentje de zonsondergang aan het kijken ben, om dan mensen die ook alleen zijn aan te spreken. Maar er heerst een hele open cultuur. Iedereen is heel sociaal en niemand zal jou zomaar afwijzen. Ik vind het heel mooi dat iedereen gelijk is in deze backpackerscultuur. Het maakt niet uit hoe rijk je bent thuis, je doet hier gewoon je eigen afwas. Begin op tijd met sparen, maak een globale planning en budgettering en geniet van elk moment. Het is over voor je het weet.”

NinaRosa alleen de wereld over 4

Lees ook:

Werken of reizen? Zo bepaal jij je keuze.