Trolltunga is een van de meest bijzondere rotsen in Noorwegen. Trolltunga is de Zweedse bemanning van Troll’s Tongue, hier kunnen wij ons wat meer in vinden. De rots lijkt namelijk, als je er goed naar kijk, ook een beetje op een tong. Op 1100 meter boven de zeespiegel is de Trolltunga te vinden, maar zweeft 700 meter boven het Ringedalsvatnet meer. Je moet dus zeker geen hoogtevrees hebben als je deze rots wilt beklimmen.

Trolltunga Noorwegen rots fem fem

Berg op, berg af

Om op deze bijzondere locatie te komen moet je eerste een heftige route afleggen. Je begint namelijk in Skjeggedal en gaat via de bergen door naar Trolltunga. Deze route is 27,5 kilometer lang en duurt zo’n tien tot twaalf uur, omdat je via de bergen gaat. Op deze bergen moet je ook veel klimmen, waardoor het een lange en veeleisende hike is. Dit betekent dat je vroeg de deur uit moet om zo voor het donker weer terug in Skjeggendal te zijn. Er wordt daarom ook aangeraden om niet later dan 8:00 te beginnen, dat wordt geen uitslapen.

De beste periode

Doordat de hike naar de rots veel van je vraagt en niet geheel zonder gevaar is, kun je hem niet ieder seizoen beklimmen. Tijdens de winter (16 oktober tot 3 maart) wordt het je zeker niet aangeraden, sterker nog je mag de Trolltunga niet bezoeken. Het beste seizoen om naar deze unieke plek te gaan is in de zomer, van 15 juni tot 15 september. In de herfst en lente moet je een tour met een gids te boeken.

Bereid je goed voor

Een tocht van tien tot twaalf uur is niet voor iedereen in één keer haalbaar. Je kunt er daarom voor kiezen om je eigen tentje mee te nemen en in de bergen op te zetten. Alles is geheel op eigen risico, daarom is het belangrijk dat je goed bent voorbereid. Zo moet je in een goede conditie zijn, de juiste outfit aan hebben en extra kleding meenemen en zeker bergschoenen dragen. Bergschoenen zijn echt nodig, op slippers ga je deze tocht niet overleven. Daarnaast is eten en drinken ook erg belangrijk, zorg daarom dat je genoeg bij je hebt. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder water zit, je kunt overal op de route je water bijvullen met vers gletsjer water. Ook moet je weten dat er geen mobiele data is op de route naar ‘de tong’, zorg daarom voor een kaart en een kompas. Ook een lampje meenemen is erg handig en vergeet ook zeker niet je camera om dit prachtige moment vast te leggen.

Trolltunga noorwegen femfem 1

Foto: Ihor_Tailwind via Istock

Al eerder schreven we over het adembenemende Noorwegen en haar prachtige bezienswaardigheden. Trolltunga staat hier nog niet tussen, maar verdiend zeker een plekje tussen al deze adembenemende plekken.