Schilderen, sporten of muziek maken: het zijn een paar van de populairste hobby’s in deze tijd. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat nostalgische hobby’s een comeback maken. Dus, haal die breinaalden maar weer van zolder; het is weer he-le-maal van deze tijd.

Nostalgische hobby’s maken een comeback

Volgens een nieuw onderzoek maken nostalgische hobby’s, waaronder borduren, aquarelleren en breien, een comeback. Dit komt omdat ze mensen aanmoedigen om hun telefoon neer te leggen, te stoppen met scrollen en de stress van het moderne leven achter zich te laten. Bovendien zijn ze, met de stijgende kosten, ook een relatief goedkope manier om jezelf een boost te geven. Het is een leuke bezigheid die je vanuit huis kan doen.

Onderzoek

Aan het onderzoek van huidverzorgingsmerk Neutrogena deden 2.000 volwassenen mee. Eén op de vier deelnemers zei dat hun ouderwetse hobby hen vreugde brengt. Zo’n 25% zei dat het hun mentale gezondheid ten goede komt. Nog eens 26% gaf toe dat ze van hun hobby houden omdat het hen in staat stelt afstand te nemen van de eisen van het moderne leven, terwijl 35% zei dat hun interesses een grote rol speelden bij het vormen van hun identiteit. Bijna twee derde van de deelnemers zei dat ze mensen zonder hobby zouden aanmoedigen om er een te vinden. 46% van deze mensen gelooft dat het de laatste jaren meer in de mode is om deze interesses te beoefenen.

Praktische hobby

Het hebben van een hobby zou goed moeten zijn voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. “We moeten de fysieke en mentale voordelen die een ‘praktische hobby’ in ons leven kan brengen niet onderschatten”, zei een woordvoerder van Neutrogena. “Hobby’s zoals naaien, schilderen of vogels kijken klinken misschien ouderwets. Maar het ontspannende deel van deze bezigheden gaat duidelijk niet verloren bij het publiek.” Veel mensen merken namelijk dat het uitvoeren van deze nostalgische hobby’s een positief effect heeft op hun mentale welzijn.

Afstand van je telefoon

Volgens Ali Ross, psychotherapeut en woordvoerder van de UK Council for Psychotherapy, zorgen nostalgische hobby’s ervoor dat we ons meer bezighouden met “iets fysieks dat aanwezig en tastbaar is – een pauze van de virtuele, op schermen gebaseerde tijd die een groot deel van ons actieve leven domineert.” Het hebben van een hobby stimuleert je dus om wat vaker je telefoon te laten liggen. “Op deze manier bezig zijn, verzacht vaak onze focus, waardoor we de stress van het dagelijks leven net wat meer los kunnen laten.” Dus, haal die breinaalden en schilderdoeken maar weer van de zolder!

Lees ook: 5 goedkope hobby’s die superleuk zijn