Als de dagen korter worden is het ook lastiger om vroeg op de staan in de ochtend. Het is namelijk nog donker buiten, waardoor je niet kunt ontwaken door het daglicht. Je hebt het gevoel dat je midden in de nacht je bed uitmoet en dat is best pijnlijk. Hierdoor blijf je vaak langer in bed liggen en moet je snel haasten om op tijd te komen, waardoor je eigenlijk meer moe wordt. Naast het langer blijven liggen zijn er nog een aantal dingen die ervoor zorgen dat je juist meer moe wordt deze herfstdagen. Aan welke maak jij je schuldig?

opstaan in de morgen wordt gemakklijk FEMFEM

Wakker worden met je telefoon

Ik denk dat de meeste mensen zich hier schuldig aan maken. Wakker worden en meteen checken of je in de tijd dat je sliep nog berichtjes hebt ontvangen of belangrijke dingen hebt gemist. Dit is voor vele een heerlijk gevoel: ‘rustig’ ontwaken door middel van scrollen door je Instagram, Facebook, mails, enzovoort, enzovoort. Toch blijkt dat wakker worden met je telefoon je lichaam in een bepaalde vorm van paniek kan brengen. Dit komt door al de positieve, maar ook negatieve berichten die je binnenkrijgt en voorbij ziet komen.

Oplossing:

Pak in plaats van je telefoon de krant, een goed boek of iets anders om te lezen op papier. Na deze ± 8 uur slapen moet je brein namelijk ook even wakker worden. Na het lezen van bijvoorbeeld een hoofdstuk kun je beginnen aan het onderdeel: fysiek opstaan. Dit betekent ontbijten met de juiste voedingsmiddelen én een beetje bewegen. Je hoeft nu niet een halve marathon te lopen als je meteen opstaat, maar zorg voor een beetje beweging. Je zult zien dat je hierdoor meer energie krijgt tijdens die donkere ochtenden.

Doei warme douche

Uit bed strompelen en meteen onder die warme douche is dan nog een klein dingetje waar je naar uit kunt kijken. Je moet helaas je warme bedje verlaten, maar die douche helpt ons het weer warm te krijgen. Jammer maar helaas, toch doet deze warme en o zo fijne douche je niet zoveel goeds in de ochtend. Een té warme douche zorgt er namelijk juist voor dat je nog vermoeider wordt. De warmte geeft je zenuwstelsel een signaal dat je kunt ontspannen. Wat er weer voor zorgt dat je hartslag naar beneden gaat en je het liefst na deze warme douche weer je warme bed in wilt kruipen.

Oplossing:

Kies voor een wat koudere of echt een koude douche, dit zorgt er namelijk voor dat je wel wakker wordt. Een koude douche zorgt er niet alleen voor dat je wakker wordt, maar ook voor een versterkte huid, helpt je afvallen en het is goed voor je immuunsysteem. Natuurlijk kun je ook op een andere manier wakker worden of opstaan. Zoals je wekker in de andere kant van de kamer zetten, wakker worden met een plons ijskoud water over je gezicht of een van de vele andere opties zoals deze hieronder:

alarm opstaan femfem

Een kopje vermoeidheid

Wakker worden met een kopje koffie is een heel goed idee volgens ons. Veel energie krijgen van een cafeïne boost, strak plan toch? Nee toch niet! Deze koffie die ons zogenaamd helpt wakker te worden zorgt er juist voor dat onze natuurlijke cortisol aanmaak wordt verstoord. Dit stofje maakt je lichaam zelf aan wanneer je wakker wordt en helpt je gedurende de dag wakker en alert te blijven. Deze stof kan vergeleken worden met een natuurlijke cafeïne, wat dus niet helemaal lekker samen gaat met die koppen koffie in de ochtend. Je wordt hier juist moe, gestrest of lusteloos van.

Oplossing:

We kunnen niet zonder koffie en dat hoeft gelukkig ook niet, want koffie drinken zo’n 3 uur nadat je bent opgestaan is prima. In deze tijd heeft je lichaam de stof cortisol al verwerkt en kun je gaan werken met de onnatuurlijke cafeïne boost, zoals koffie. Daarnaast helpt een stevig en gezond ontbijt ook voor veel energie gedurende de dag. Skip die koffie dus in de ochtend en kies voor een gezond en goed vullend ontbijt.

koffie in de ochtend FEMFEM

Lees ook:

Last van een herfstdip? Zo kom je er zeker overheen