Elke relatie heeft hier en daar zijn problemen. Helaas is het dan ook niet altijd rozengeur en maneschijn in loveland. Zo kan het zijn dat je partner elke confrontatie uit de weg gaat. Kan heel vervelend voor je zijn en daarom hebben wij een aantal tips om het te vergemakkelijken.

Partner die confrontatie uit de weg gaat

Een partner die de rug toekeert

Met een partner die confrontaties uit de weg loopt, bedoelen we eigenlijk simpelweg dat deze persoon een probleem liever de rug toekeert, dan het stevig aan te pakken. Je partner is waarschijnlijk niet agressief van aard, maar juist aan de rustige kant. Iemand confronteren is al niet zo makkelijk en nu moet je ook nog eens rekening houden met iemand die liever wegloopt dan het probleem onder ogen te willen zien. Tja, hoe los je dit op?

Slecht nieuws: de keuze is niet reuze. Jij moet het probleem oplossen en de enige manier om dat te doen is door je communicatie en gesprekspunten aan te passen, zodat ze aansluiten bij de persoonlijkheid van je partner. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben de vijf belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

1. Bereid de gesprekspunten voor

Voordat je je partner gaat confronteren, zorg ervoor dat je van tevoren al weet wat je gaat zeggen. Dit zal het gesprek niet alleen op gang brengen, maar het zal ook de juiste toon zetten.

Het laatste waar jij je zorgen over wil maken, is namelijk dat je partner uit pure irritatie wegloopt, omdat je niet weet wat je wilde zeggen. Tuurlijk, het is onmogelijk om een script uit je hoofd te leren, maar zorg er op zijn minst voor dat je wat onderwerpen voorbereidt.

2. Laat je lover beslissen wanneer de tijd rijp is

Het is belangrijk dat je partner het gesprek wil voeren, wanneer hij of zij er klaar voor is. Daarnaast heb je geen controle over de agenda van je lief en weet dus niet waar je lover op het werk mee te maken krijgt of misschien de dagelijkse stress waarmee hij of zij te maken heeft. Bedenk je dus dat wanneer jij je partner wil confronteren, hij of zij misschien bezig is met iets anders.

3. Geef geen schuld aan de ander

Het is en blijft lastig, maar blijf weg van elke vorm van “hij zei”of “zij zei”-schandalen. Speel nooit het schuldspel als je te maken hebt met iemand die confrontaties uit de weg loopt. Dit is een trefzekere manier om ze meteen terug in hun schulp te sturen.

Al heb je gelijk, doe je best op je lover niet te beledigen of tot een ruzie aan te zetten. Hoe oneerlijk en moeilijk het ook is, dit zijn de dingen die je moet doen als je te maken hebt met iemand die niet kan functioneren met confrontatie in een relatie.

4. Luister aandachtig

Als je het probleem eenmaal ter sprake hebt gebracht, is de vuistregel om voornamelijk naar je partner te luisteren. Hoor wat je lover te zeggen heeft, zelfs als je het uit hem of haar moet proberen te trekken. Vergeet niet om om de mening van de ander te vragen en hoe je partner het probleem wil oplossen.

5. Wees geduldig

Als laatste: geduld is een schone zaak. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, vergeet niet om rustig te blijven en geduld te hebben. Snauw niet naar je partner, bespot hem of haar niet, verhef je stem niet en doe je best om sarcasme tot een minimum te beperken. Hoe beleefder en geduldiger je bent, hoe groter de kans dat je confrontatie succesvol zal verlopen.