Ik denk dat we stiekem allemaal wel eens onder de douche hebben geplast, toch? Maar wat blijkt; het is helemaal niet goed voor je. En nee, het heeft niets met hygiëne te maken, alhoewel we het daarom ook wel afraden. Maar waar heeft het dan mee te maken? Een arts is viraal gegaan op TikTok en legt het uit. Dit is waarom je niet onder de douche mag plassen.

Plassen onder de douche

Waarom mag je niet onder de douche plassen?

Plassen onder de douche is niet heel hygiënisch, maar daarnaast is het dus ook helemaal niet goed voor je volgens Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, een arts gespecialiseerd in fysiotherapie. De TikTok leverde een hoop geschokte reacties op, niet meer onder de douche plassen dus!

Stromend water

Plassen onder de douche wordt om twee redenen afgeraden. Ten eerste koppelt je brein elke keer dat je het doet, verbinding met stromend water. Dit geldt overigens ook als je de kraan laat lopen terwijl je naar het toilet gaat. Als je te vaak onder de douche plast kan je het geluid dus associeren met plassen. Iets waar je later last van kan hebben, en écht niet wilt.

Alicia legt dit uit door middel van een vergelijking. “Jullie kennen Pavlov’s hond-experiment toch? Hij luidt elke keer een bel als hij het eten voor de honden klaarzet. De hond begint uiteindelijk de bel met het eten te associëren en begint zelfs te kwijlen, ook als er geen eten is.” Als je onder de douche plast krijg je dus hetzelfde effect.

Niet voor gemaakt

Maar er is nog een tweede reden. Het vrouwelijke anatomie is ook niet ontworpen om staand te plassen. Hierdoor kan je bekkenbodem niet goed ontspannen, waardoor je blaas niet goed geleegd wordt.

Redenen genoeg om het niet te doen dus. Voortaan maar eerst even naar de wc voor het douchen.

@scrambledjam Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner ♬ Similar Sensation (Instrumental) – BLVKSHP

Lees ook: Bewezen: je bent een aansteller als je hard niest