Koriander: you either love it or you hate it. Als het om dit kruid gaat, zijn er echt twee kampen. Het ene kamp wil niets anders terwijl het andere kamp blijft volhouden dat het eerder zeepsop is dan kruiden. Het is erg lastig om het te begrijpen van elkaar, maar nu blijkt dat je er helemaal niets aan kunt doen. 4 tot 14 procent ervaart een zeepachtige smaak bij het eten van koriander. We’re in this together!

Onderzoek

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat je deze spraakmakende kruiden ook niet zomaar kunt ‘leren eten’. Het heeft namelijk alles te maken met je genen dus als je van plan was om het net zolang te proberen tot je het wel lekker vindt: vergeet het maar! Volgens dit onderzoek hebben de mensen die koriander naar zeep vinden smaken allemaal hetzelfde gen. Namelijk het OR6A2 gen. Deze mensen kunnen aldehyde chemicaliën ruiken. Deze zitten dus in koriander en zeep. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat mensen met dit gen zeep proeven bij het eten van koriander. De mensen die dit gen niet hebben, hebben hier dus helemaal geen last van en zij zullen dus ook nooit begrijpen wat iemand met dit gen ervaart bij het eten van koriander.

We got you

Wij kunnen ons voorstellen dat dit vervelend nieuws is voor degene die dit gen wel hebben en er net achter zijn gekomen dat zij dus nooit koriander zullen kunnen eten zonder zeep te proeven. Daarom hebben wij even voor je opgezocht hoe jij voortaan jouw curry’s, salades en kip kunt op spicen zonder dat je daarna het idee hebt dat je zojuist een hap zeep naar binnen hebt gewerkt.

Je zou peterselie kunnen kiezen. Dit kruid stamt af van dezelfde plantenfamilie, maar geeft dit effect gelukkig niet. Lucky us! Doe wel rustig aan, want dit kruid is erg bitter en kan snel de overhand nemen. Dat willen we natuurlijk niet! Verder kun je gaan voor de Thaise basilicum. Deze kun je kopen in sommige supermarkten of toko’s. Hij heeft een iets andere smaak dan de Italiaanse, waardoor hij meer in de buurt komt van koriander. Zo geniet jij voortaan ook van alles wat je eet!

 

Lees ook: Taco’s eten in Amsterdam? Hier wil je zijn.