Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat de spanning en adrenaline die we ervaren als we op vakantie gaan, goed is voor onze gezondheid. Zo krijg je van op reis gaan tot zelfs een maand(!) lang een minder hoog niveau aan stress en blijkt het ook goed te zijn voor ons immuunsysteem. Dat laatste is zeker in deze herfstachtige tijden niet onbelangrijk. Zo’n beetje iedereen in je omgeving lijkt namelijk ziek te worden, nietwaar? Boeken dus, die herfst- of wintervakantie.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Francisco en Harvard concludeerden uit hun onderzoek dat het nemen van een vakantie van slechts zes dagen al positieve effecten heeft op ons lichaam. Er vinden bij zo’n trip zogenaamde genetische veranderingen plaats, die gunstig zijn voor ons stressniveau en de gesteldheid van ons immuunsysteem.

reizen gezond FEM FEM reizen gezond 2 FEM FEM

Onderzoek

Het onderzoek dat hiernaar gedaan werd verliep als volgt: 94 gezonde vrouwen gingen 6 dagen op vakantie in Californië. Zowel vóór als na deze dagen werd er bij de vrouwen bloed afgenomen ter onderzoek. Tevens kregen deze vrouwen een vragenlijst voorgelegd die zij moesten beantwoorden. Deze vragen waren gericht op hun mentale gemoedstoestand. Degenen die op vakantie waren geweest, gaven aan tot zelfs een maand na het reisje, positieve gevoelens te ervaren. Het effect op de 20.000 geanalyseerde genen was ontzettend positief. Met name bij de genen die het immuunsysteem en stress regelen bleek een 6-daagse vakantie boven verwachting goed voor de gezondheid.

gezond reizen 3 FEM FEM reizen gezond 5 FEM FEM

Wil je dus voorkomen dat je ziek wordt? Ga dan lekker op vakantie, naar een mooi eiland bij jou in de buurt.