Het kan wel eens voorkomen dat je na een gezellig avondje stappen het bed induikt met je scharrel, maar geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. De kans is dan aanwezig dat je na een onveilige vrijpartij een ongewenste souvenir oploopt. Ben jij bang dat je een SOA hebt? Dan moet je deze stappen ondernemen.

oops-femfem

Ga niet zelf de dokter uithangen

Herkent een vriendin jouw symptomen omdat zij ze ook wel eens heeft gehad of lees je op internet dat het vanzelf wel weer overgaat? Speel nooit zelf voor dokter, daar zitten namelijk grote gevolgen aan vast. Misschien denk je daar op het moment zelf niet aan, maar het verstandigste is toch om gewoon naar de dokter te gaan.

In de gaten houden

Houd je lichaam goed in de gaten als je denkt dat je een SOA hebt. Last van meer afscheiding dan normaal, jeuk of een branderig gevoel? Regel dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter. Het is goed om na een bepaalde periode steeds weer een nieuwe test te doen, omdat sommige virussen pas later actief worden in het lichaam.

Wassen met zeep

Helaas, een SOA valt niet weg te wassen. Als je de vagina te heftig reinigt én zeep gebruikt, kun je de goede bacteriën wegwassen en dit zorgt er juist voor dat je sneller een infectie krijgt. Sorry dames, met een beetje zeep kom je er dus niet vanaf!

Wacht niet te lang

Als je klachten hebt die wijzen op een SOA, trek dan meteen aan de bel. Als je onveilige seks hebt gehad, moet je niet te lang wachten om naar de dokter te gaan. Er zijn bepaalde SOA’s waar je helemaal geen klachten van krijgt of die op lange termijn schadelijk kunnen zijn. Onvruchtbaarheid, chronische klanten of miskramen kunnen enkele gevolgen zijn als je te lang rondloopt met een SOA. Als je het niet vertrouwt, doe dan een test en laat het voor de zekerheid checken. Better safe than sorry!  

Ben jij wel eens bang dat je een SOA hebt opgelopen?

Heb jij vaak last van een blaasontsteking? Hier kan het aan liggen!