Het nieuwe jaar is bijna in zicht en daarom is het weer tijd voor onze goede voornemens. Elk jaar maak ik een lange lijst met dingen die ik in het nieuwe jaar toch écht eens anders wil doen. Gezonder eten, sporten, minder shoppen, bewuster leven, vaker thuis koken, en ga zo maar door. Het is een enorme lijst, en als het erop aan komt dan hou ik alles maar heel even vol. Ik ben niet de enige met dit probleem, daarom leg ik jullie hier uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je het deze keer wél volhoudt. 

Goede voornemens
Photo by Annie Spratt

Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die hier elk jaar weer mee struggeled. In januari zitten de sportscholen vol en zijn de restaurantjes leeg. Sommigen proberen een maand niet te drinken en anderen hebben een spaarplan opgezet. Na een paar weken (of in het ergste geval een paar dagen) kom je erachter dat het allemaal toch eigenlijk wel erg veel moeite kost, en eigenlijk was je met je oude levensstijl best tevreden, toch?

Hoe houden we het dan wél vol?

Dit is de grote vraag. We willen allemaal best veranderen als het ons iets positiefs opbrengt, maar binnen een paar weken zijn we terug bij af en wachten we makkelijk nog een jaar om weer nieuwe voornemens op te schrijven die we ook dan weer niet zullen volhouden.

Onze oude levensstijl is een gewoonte geworden, en een gewoonte kun je niet van de ene op de andere dag doorbreken, daar gaat (helaas) iets meer tijd en energie in zitten. De belangrijkste reden voor het niet volhouden van je nieuwe voornemens is het hebben van te weinig discipline, maar gelukkig is daar wel iets aan te doen!

1. Stel realistische doelen

Wil jij in het nieuwe jaar bijvoorbeeld graag een paar kilo’s kwijt? Wil niet te snel en teveel afvallen en geef niet op als het in de eerste week niet direct lukt. Dwing jezelf niet om van de ene op de andere dag super gezond te eten en om drie keer in de week te gaan sporten. Geef jezelf de tijd om te wennen aan deze nieuwe levensstijl en wees niet te streng voor jezelf.

2. Maak je doelen meetbaar

Een doel wat omschreven is als: Ik wil meer sporten of ik wil minder geld uitgeven, is erg vaag. Zorg ervoor dat je je doel meetbaar maakt en schrijf goed en duidelijk voor jezelf op wat je precies wilt behalen. Bijvoorbeeld, ik wil per maand €100 minder uitgeven aan eten en drinken buiten de deur of ik wil elke dinsdag en donderdag sporten.

3. Beloon jezelf

Heb je iets bereikt? Beloon jezelf, dan kijk je er de volgende keer weer naar uit om iets nieuws te bereiken. Zorg er wel voor dat de beloning past bij je doel, is het jouw doel om af te vallen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om in het weekend eens iets te eten wat je lekker vindt, een keer slecht eten kan echt geen kwaad. Eet alleen wel met mate.

4. Vertel over je goede voornemens

Door anderen te vertellen wat jouw goede voornemens zijn, zul je meer druk voelen om niet te falen. Het is voor jezelf al vervelend genoeg als je het niet volhoudt, maar nu is er ook iemand anders van op de hoogte. Daarnaast kan diegene je zelfs ondersteunen door bijvoorbeeld het onderwerp waar je voornemen over gaat te vermijden, dat maakt het voor jou makkelijker omdat het dan niet steeds door je hoofd blijft spoken.

Lees ook: Verschillende types die je tegenkomt op jouw oud & nieuw feestje