Lijden aan slaapverlamming lijkt ons een van de engste dingen om mee te maken tijdens je slaap. Tijdens een slaapverlamming ben je gedeeltelijk wakker en gedeeltelijk in slaap. Je kunt je lichaam vaak nauwelijks tot niet bewegen, maar om je heen kan er van alles gebeuren. 

Slaapverlamming
Photo by Alexandra Gorn

Wat is het?

Wanneer je last hebt van slaapverlamming is je lichaam voor een tijdje gedeeltelijk of helemaal verlamd, en dat terwijl je gewoon wakker bent. Wanneer dit gebeurt communiceren je hersenen dus eigenlijk niet goed met de rest van je lichaam. Hierdoor kun jij je tijdelijk niet bewegen en voelt het in feite alsof je verlamd bent.

Iedereen die hier last van heeft kan dit op een andere manier ervaren. Bij de een blijft het bij een tijdelijke verlamming van het lichaam, terwijl de ander last kan hebben van enge hallucinaties. Tijdens een slaapverlamming kun je niet bewegen of praten maar zijn je ogen wel open en adem je zoals altijd. Dat is dan ook wat slaapverlamming zo eng maakt. Het duurt meestal maar een paar seconden tot een paar minuten, maar het lijkt ons echt geen pretje!

Waar wordt het door veroorzaakt?

Dat je lichaam verlamt tijdens het slapen is heel normaal. Als dit niet zou gebeuren dan is er een grote kans dat je de bewegingen die je maakt in je droom, ook nadoet terwijl je in bed ligt. Geen pretje voor jou en hoogstwaarschijnlijk geen pretje voor je lief wanneer die naast je ligt. Wanneer je last hebt van slaapverlamming begint dit proces wanneer je nog niet volledig slaapt, het moment dat je net in je REM-slaap valt of er net uit komt. REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement, in deze fase van je slaap bewegen je ogen erg snel en tegelijkertijd verlammen je spieren. Bij slaapverlamming ben je dus bewust van je omgeving, maar kun je je niet tot nauwelijks bewegen.

Lees ook: Aha, dus dit betekenen die schokken in je slaap.