Heb jij ook wel eens van die dagen dat je ontzettend last van je buik hebt, opgeblazen buik en krampen? Veel mensen hebben dagelijks wel eens last van buikkrampen. Maar wat als dit in je dagelijkse leven en werkzaamheden het beïnvloedt? Die hoge skinny jeans krijg je niet meer dicht, het liefst draag je wijdere dingen, maar je wilt ook niet zwanger lijken. Waar komen deze klachten vandaan en nog belangrijker wat kunnen we hier aan doen? De klachten kunnen verschillende oorzaken hebben: misschien kan jij melk producten niet goed verdragen of misschien blaast je buik al op op wanneer je een Italiaanse bol hebt gegeten? Maar misschien krijg jij wel klachten van bijna alles wat je eet: koolsoorten, peulvruchten, bolletjes, melkproducten. Dit noemen we dan het Prikkelbare Darm Syndroom.

Wat gebeurt er bij prikkelbare darmen?

Wanneer je koolhydraten ( Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen)  eet, wordt dit in het lichaam omgezet in glucose en verteerd in de dunne darm. Bij sommige mensen kunnen deze verschillende groepjes koolhydraten niet goed verteerd worden in de dunne darm, waardoor ze in de dikke darm terecht komen. Zoals jullie misschien wel weten bevat onze dikke darm tal van bacteriën. Deze bacteriën fermenteren zich met de onverteerde koolhydraten waardoor er gasvorming kan ontstaan, opgeblazen gevoel en vervelende buikkrampen.

Wat kunnen we hier tegen doen?

  • Eet vezelrijk
    Belangrijk is om vezelrijk te eten. Vezels zitten in groente en fruit, volkoren graanproducten; zoals volkoren brood, volkoren knackebrod, zilvervliesrijst, volkorenpasta, etc. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmflora: het bevordert de stoelgang. Daarnaast hebben vezels ook een verzadigende werking.
  • Drink voldoende
    Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken (bij voorkeur water en thee) en voldoende te bewegen.
  • Vermijd stress
    Ook stress is een belangrijke factor die de darmen extra kunnen prikkelen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, na een lange dag studie/werk door middel van yoga, mindfulness, pilates, hardlopen, etc.
    Daarnaast is er van een aantal productgroepen bekend dat deze de darmen extra kan prikkelen: koolsoorten, koffie, alcohol, peulvruchten.
  • Probiotica
    Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Deze hebben mogelijk een gunstige invloed op darmklachten
  • Pepermuntolie
    Pepermuntolie capsules (maagsapresistente capsules) kunnen voor sommige mensen met PDS de klachten verminderen. Dit middel is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.
  • Medicatie
    Soms kunnen vochtbinders helpen om de ontlasting zachter te maken. Ook bestaan er contactlaxantia die de darmbeweging kan activeren en laxerend kunnen werken.
  • Fodmap dieet
    Naast bovenstaande biedt ook het fodmap dieet veel gezondheidsvoordelen..
    Uit onderzoeken blijkt dat bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten de klachten verminderen door dit dieet.