De tijd van het jaar is weer bijna aangebroken: de 91e Academy Awards, oftewel de Oscars. We kunnen er niet omheen draaien, want wat betreft films zijn we het afgelopen jaar weer behoorlijk verwend. De welbekenden ‘A Star Is Born‘ en ‘Bohemian Rhapsody‘ zijn genomineerd voor beste film, (what’s new), maar welke andere films maken net zo goede kans als deze twee toppers maar zijn net even iets minder in de spotlight?

oscars FEM FEM

Laten we even eerlijk zijn, dit jaar hebben we zeker niet hoeven klagen op het gebied van films. Al eerder hebben we verteld waarom Green Book een favoriet is voor de Oscars, maar naast de ‘bekende’ films zijn er ook nog meer films die het meer dan goed hebben gedaan.

The Favourite

Als je houdt van kostuums en drama, dan is de film ‘The Favourite‘ echt een fantastische film. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Het is oorlog tussen Engeland en Frankrijk. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woede uitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme…

Voor deze film is Olivia Weisz genomineerd in de categorie “Beste Vrouwelijke Hoofdrol” en zijn Emma Stone en Rachel Weisz genomineerd voor “Beste Vrouwelijke Bijrol.”

Vice

In ‘Vice‘ volg je het waargebeurde verhaal van Dick Cheney, één van de belangrijkste vicepresidenten in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hij was vice-president van George W. Bush, en gaf het land en de wereld opnieuw vorm. Veranderingen die nu nog steeds opvallend zijn.

Voor de mensen onder ons die niet precies weten wat ‘Vice‘ betekent. Als je een vicepresident bent, dan ben je de eerste vervanger van de president. Het eerste woord vice betekent namelijk ook: in plaats van.

Roma

Hoewel het toch jammer is dat onze eigen Nederlandse ‘Bankier van het Verzet’ niet is genomineerd voor de “Beste Niet Engels-talige film”, vinden we het stiekem niet erg dat de film ‘Roma‘ wel straks een Oscar kan binnenslepen. Deze film is in de bioscoop te zien, maar ook op Netflix. Dus voor al onze Netflix liefhebbers kun jij hem ook checken.

‘Roma’ is een Mexicaans-Amerikaanse zwart-witfilm uit 2018, geschreven, gefilmd en geregisseerd door de Alfonso Cuarón. Het speelt zich af in de gewelddadige jaren 70 in Mexico-Stad en schetst een portret van een gezin uit de middenklasse. Gedurende een jaar volgen we de hoogte- en dieptepunten die de familie meemaakt. Sofia (Marina de Tavira) is moeder van vier kinderen en moet hen te eten zien te geven, zonder haar man. Cleo krijgt ondertussen ook erg slecht nieuws te horen en dreigt daardoor de aandacht voor Sofia’s kinderen te verliezen, die ze als die van haarzelf is gaan beschouwen.

Wie de Oscars nou precies gaat hosten is vooralsnog onduidelijk. In eerste instantie zou de comedian Kevin Hart de show presenteren maar na het opduiken van oude anti-homotweets heeft hij zich teruggetrokken. Maar goed, geen host betekent niet dat het niet doorgaat en kunnen we de nacht van 24 op 25 februari om 2:00 de Oscars kijken. Wie mag er volgens jou dit jaar een gouden beeld mee naar huis nemen?