Waarom stoppen bij het dragen van één parfum als je er meerdere kunt combineren? Met parfum layering draag je twee of meer parfums over elkaar en creëer je zo je eigen unieke geur. Dit is alles wat je er over moet weten!

@pinterest
@pinterest

Laagje na laagje

Twee of meer ‘laagjes’ van verschillende parfum opspuiten is niets nieuws: sommigen doen het al jaren. Toch is deze trend tot nog toe onder de radar gebleven. De meeste mensen gaan aan de slag met het mengen van parfums om hun eigen kenmerkende geur te ontwikkelen. Niks is namelijk vervelender dan je dure en (toch niet zo) zeldzame luchtje bij iemand anders te ruiken.

De voordelen

Het fijne aan parfum layering is dat je waarschijnlijk al aan de slag kunt met de parfums die je in huis hebt liggen! Zo kost het je niks om te experimenteren en zelf tot een nieuwe geur te komen. Uiteindelijk heb je een resultaat dat pas écht zeldzaam is en gemaakt is voor en door jou! Het is dus een perfecte weerspiegeling van je persoonlijkheid en wat je wilt uitstralen. Ook blijft deze geur een stuk langer zitten!

Parfum Layering 101

Er zijn een aantal basisprincipes die komen kijken bij parfum layering. Zo kun je niet zomaar al je parfums bij elkaar gooien. Zowel de geuren die je combineert als de volgorde is van belang! Layering betekent niet per se dat je twee parfums direct op elkaar spuit – je kan al beginnen met een geparfumeerde bodylotion. Hou de volgende drie basisregels in gedachten wanneer je je waagt aan parfum layering!

  1. Begin met zware geuren met een overheersend karakter. Door hier mee te beginnen zullen ze de lichtere niet overmeesteren. Vooral krachtige parfums met de geurnoten hout, musk, vanille, patchouli en amber zijn goed om mee te starten.
  2. Ga je voor 3 of meer parfums, zorg dan dat de middelste parfums een zoete aroma bevatten. Ga bijvoorbeeld voor een luchtje van bloemsoorten, kruiden of fruitsoorten.
  3. Eindig met een lichtere parfum met een frisse geur. Citrus en groen zijn goede opties en vormen een verwelkomende topgeur.
parfum layering fem fem
@pinterest

Geurnoten

Om parfum layering echt goed onder de knie te krijgen, moet je wat weten over de verschillende lagen van een individueel parfum. Deze bestaat namelijk uit top-, hart- en basisnoten. Simpelweg gezegd is een topnoot de geur die je gelijk ruikt als je de parfum opspuit en ruikt dus lekker fris. De middelste of hartnoot daarentegen is wat wat warmer en zachter en de basisnoot is de geur die je nog urenlang ruikt, lang nadat de topnoten verdwenen zijn. Met dit in je achterhoofd kun je parfums combineren met bijvoorbeeld dezelfde geurnoten of juist met twee totaal tegenovergestelde noten.

Geuren die goed samen gaan

Om je wat op weg te helpen hebben we alvast een aantal geuren op een rijtje gezet die goed samen gaan.

Floral + GourmandParfums uit de Floral geurfamilie hebben zoete en delicate geurnoten zoals rozen en jasmijn en gaan goed samen met Gourmand parfums waaronder oud, vanille, musk en ledergeuren. Kies 

Citrus + Woody: Citrusgeuren met frisse geurnoten zoals sinaasappel maken een lekkere combinatie met Woody geuren zoals cederhout of sandelhout.

Fruity + Gourmand: Fruitige geuren met sappige en lichte geurnoten zoals peer of rode vruchten gaan goed samen met musk en oud uit de Gourmand geurfamilie. Ook zijn Fruity geuren prima te combineren met citrusgeuren!

Een populaire combinatie is bijvoorbeeld Bond No. 9’s Central Park South – een zware, levendige geur met jasmijn en sandelhout – gecombineerd met Bond No. 9’s Central Park West – een warme, lenteachtige geur met een hint van jasmijn. Beide parfums kun je bijvoorbeeld bij Easycosmetic voordelig halen.

Geuren die je niet moet combineren

Hoewel geur heel persoonlijk is en je zoveel geuren kan combineren als je wil, wil je natuurlijk wel dat de mensen om je heen je ook lekker vinden ruiken. Hou daarom de bovenste combinaties aan als richtlijn en gebruik nooit, maar dan ook nooit, twee zware parfums over elkaar. Zo krijg je namelijk een enorm overweldigende geur die waarschijnlijk niet erg geliefd is bij je omgeving.

Lees ook: Je geur behouden? Op deze plekken kun je het beste parfum spuiten