Nog een paar nachtjes slapen en dan is het eindelijk pakjesavond! En hoewel we dit (helaas) niet meer zo groots vieren als vroeger, zien we dit toch als dé gelegenheid om de keuken in de duiken en wat lekkers voor onszelf te maken. Deze pepernoten cheesecake eet jij met Sinterklaas!

pepernoten cheesecake

Dit is eigenlijk een gevalletje taart meets Sinterklaas: best of both words! Waar de meeste mensen op 5 december zullen grijpen naar een zak pepernoten of gevulde speculaas willen we het dit jaar nét iets specialer vieren. We zitten immers veel thuis dus genoeg tijd om de keuken in te duiken en dit cheesecake recept te maken.

Pepernoten cheesecake recept:

Dit heb je nodig:

  • Springvorm van 24 cm
  • Extra pepernoten voor garnering
  • Bakpapier
  • Spatel

Ingrediënten:

  • 250 gram pepernoten naar keuze
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram roomkaas
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram witte chocolade

Dit ga je doen:

De bodem
  • Bekleed de springvorm met bakpapier
  • Smelt de roomboter en hak tegelijkertijd de pepernoten fijn (in een keukenmachine)
  • Meng de boter met de pepernoten in de springvorm en druk aan met een lepel – dit is de bodem!
  • Laat de bodem hard worden in de koelkast. Dit duurt ongeveer een kwartier
De vulling
  • Breek de witte chocolade in stukken en doe deze in een hittebestendige kom. Smelt de chocolade au bain-marie boven een kom heet water. Let op: de kom mag het water niet raken!
  • Klop de slagroom met de suiker tot een stijf geheel
  • Roer de roomkaas los met een spatel
  • Mens de gesmolten chocolade door het romige mengsel en giet bovenop de bodem
  • Strijk het mengsel glad met een spatel
Garnering
  • Laat de cheesecake minimaal vier uur opstijven in de koelkast – hij hoeft dus niet in de oven
  • Garneer de cheesecake met pepernoten naar keuze

En klaar is je pepernoten cheesecake! Pro tip: serveer de cheesecake met een kop warme chocolademelk met een flinke toef slagroom.