Er zijn twee soorten mensen op deze wereld: degene die nergens iets om geven en degene die overal net iets te veel om geven. Het kan heel positief zijn wanneer jij tot de laatste groep behoort, maar het kan ook ontzettend vervelend zijn. Deze mensen zijn onwijs zelfbewust en de gedachtes wat anderen van hen vinden, dwalen continu door hun hoofd. Ze stellen zich de perfecte wereld voor en willen dit nastreven. Het zijn van een perfectionist heeft zo zijn voor- en nadelen.

perfectionist-voordelen-nadelen-femfem

De voordelen:

#1 Je hebt altijd het beste resultaat

Simpelweg omdat je niet eerder stopt. ‘Matig’ of ‘gemiddeld’ is gewoon niet goed genoeg voor jou. Er is altijd een artikel dat beter geschreven had kunnen worden of een presentatie die beter had gekund. Deze instelling zorgt er elke keer weer voor dat jij vol motivatie aan je project begint en niet stopt totdat jouw gewenste resultaat is bereikt.

#2 Je bent een liefdevol persoon

Wanneer jouw vriendin zich ongelukkig voelt omdat haar vriend na 7 jaar heeft besloten een punt achter hun relatie te zetten, dan voel jij je ook ongelukkig. En je wilt er alles aan doen om maar te zorgen dat zij zich weer wat beter voelt.

#3 Toewijding is jouw sterkste eigenschap

Wanneer jij ergens zeker van bent en je geest erop hebt gericht, kan niets of niemand jou daar meer van af brengen. Jij wil dat dus gaat je het lukken ook.

#4 Je durft te dromen

Je durft de lat hoog te leggen en te dromen van doelen die voor anderen onmogelijk lijken te zijn. Lijken, want jij gaat er alles aan doen om die droom te verwezenlijken. Al is het niet over 5 jaar, dan maar over 10 jaar.

De nadelen:

#1 Je durft je niet snel te binden

Tientallen keren zijn al voorbijgekomen, waarbij jij een potentiële relatie hebt afgewezen, omdat hij toch net dat ene puntje mist. Terwijl dit misschien wel dé relatie had kunnen zijn. Maar omdat hij niet voldoet aan jouw (bijna onmogelijke) eisenlijst, denk je dat het toch niets wordt en kap je de relatie af. Zonde, probeer je wat meer open te stellen en te accepteren dat niemand perfect is. Misschien loopt er op deze aardbol één persoon rond die aan jouw eisenlijstje voldoet, maar het wordt knap lastig om deze tussen de ruim 7,4 miljard mensen tegen te komen.

#2 Je denkt te veel

Van het feit of je collega je opmerking misschien verkeerd heeft opgevat, tot te lang nadenken over welke outfit je vandaag aan doet. Je denkt veel te veel en veel te lang na over iets wat een ander misschien al lang weer is vergeten of niet eens opvalt. Dit punt zorgt er ook voor dat jij veel te lang over iets kunt blijven piekeren en dingen moeilijk los kunt laten. Wanneer jij voor jouw gevoel minder hebt gepresteerd, kun je hier nachten van wakker liggen. Als ik één les heb geleerd, is het deze: stel jezelf de vraag of je er iets aan kunt doen. Is het antwoord ‘nee’? Laat het dan rusten. Is het antwoord ‘ja’? Doe er dan wat aan!

#3 Je bent ontzettend kritisch op jezelf

Soms zelfs té kritisch, waardoor jouw zelfvertrouwen niet echt hoog is. Goed is goed, je kunt niet alles perfect doen en al helemaal niet als je jezelf daarvoor gaat wegcijferen.

Ben jij een perfectionist? Dan zijn deze punten hoogstwaarschijnlijk erg herkenbaar. Probeer echter wel voor jezelf de grenzen te stellen. Weet van jezelf wat je aankunt en wanneer de lat echt te hoog ligt. Probeer dan ook niet om toch die lat aan te tikken, want wanneer jij continu op je tenen moet lopen om maar aan jouw kritische voorwaarden te voldoen, krijg je vroeg of laat te maken met een burn-out. Alhoewel jouw perfectionisme er ook vaak voor zorgt dat jij jouw successen behaalt, kan het ook te veel worden. Probeer die touwtjes dus een beetje los te laten en de lat iets te verlagen.

Lees ook: hoe je als hooggevoelig persoon om moet gaan met tegenslagen en emoties.