‘Hou eens op met Phubben’ kreeg ik gisteren tijdens een etentje te horen. Waarschijnlijk heb jij net als ik nog nooit van dit woord gehoord. Maar tot mijn verbazing was ik wel degelijk bekend met de betekenis ervan. Phubben is namelijk een nieuwe benaming voor a-sociaal gedrag dat je in sociale gelegenheden (onbewust) vertoond door het gebruiken van je telefoon. Iedereen; hoe weinig ook, maakt zich hier wel eens schuldig aan. Mocht het bij jou wel meevallen; helaas komt het er toch gewoon op neer dat je meer aandacht voor je telefoon hebt, dan voor de persoon die tegenover je zit. Of in ieder geval: zo kan het overkomen. Dit nogal bijzondere woord is bedacht door een Australisch reclame bureau dat een reclame voor een woordenboek maakte. Ze hadden succes en gingen ermee viraal omdat veel mensen zich in de betekenis ervan herkennen. -au-

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Phubben gebeurt (helaas) overal. En ook jij maakt je er wel eens schuldig aan. Ook al is het alleen de tijd checken of even kijken hoeveel batterij je nog hebt, dit is phubben.

Ook tijdens het avondeten met je ouders even checken of je een berichtje hebt binnengekregen gebeurt regelmatig en ‘even’ dat mailtje beantwoorden tijdens een koffiedate met een vriendin, doen we soms zonder dat we het door hebben. Als je het zelf doet denk je dat het niet zoveel kwaad kan, maar als jij zelf degene bent die genegeerd wordt terwijl de ander steeds op zijn of haar telefoon zit dan weet je hoe vervelend het is. Phubben gaat ten koste van onze quality time en ook al denk je éven snel iets op je telefoon te doen, het is niet netjes en het komt alles behalve geïnteresseerd over. Goede gesprekken worden voor het minste of geringste onderbroken en het doet niet veel goeds voor de gezelligheid en er zijn zelfs mensen die hierdoor al minder zin hebben om af te spreken. Bovendien kan het je behoorlijk eenzaam laten voelen terwijl je juist omringd bent door mensen.

Anti-phubbing?

Ben je tegen phubben? Er is een website (stopphubbing.com) die campagne voert tegen phubben. Zo kun je een phubbende vriendin een e-mail sturen om haar te wijzen op haar gedrag en kunnen café-eigenaren anti phubbing posters printen. Er is ook een ‘The Phubbing Hall Of Shame’ waarop je een foto van jouw phubbende vriend(in) kunt uploaden. De website schrijft alles met een knipoog, maar er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in.

Eerlijk gezegd vind ik het bovenstaande iets ver gaan, maar ik denk dat de clue van het verhaal is dat we wat meer stil mogen staan bij het gebruik van onze telefoon. We hoeven hem niet te verbannen maar iets bewuster ermee omgaan is geen gek idee. Bedenk je van te voren wat er belangrijk is en laten we tijdens sociale gelegenheden met vrienden, familie of kennissen onze telefoon wat vaker op stil zetten. Of neem hem een keer helemaal niet mee. Werkt bevrijdend. 😉